Długi tułów, pomarańczowoczerwone nóżki i dziób. Tak prezentuje się rasowy przedstawiciel gęsi rypińskiej. Hodowla ptaka rozpoczęła się tuż przed I wojną światową. Gęś rodem z ziemi dobrzyńskiej ma wrócić do łask. Może smalec z gęsiny nie będzie już wykorzystywany jako lek na chore płuca dzieci, ale przed ptakiem stoi pewne wyzwanie. Jego mięso ma podbić nasze podniebienia. Okazją jest konkurs "Smaki Rypina".
Masło z kawy? Palce lizać
Szyszki i grzybki, golonka w piwie, nalewka z czereśni, kartoflanka i jarzębina. To zaledwie część listy ubiegłorocznych przysmaków. I tym razem kulinarne specjały wystawią gminy powiatu rypińskiego. Gospodynie z ziemi dobrzyńskiej podkreślająą że, znów staną na wysokości zadania.
- Razem z mamą przygotujemy roladę z bażanta, piersi kurczaka w płatkach migdałowych i w żółtej panierce - opowiada Aneta Pawłowska, reprezentantka Koła Gospodyń Okalewo-Kolonia (gmina Skrwilno). - Będą także: zupa serowa, marchewka w miodzie, tort, ciasto marchewkowa rozkosz, ogórki z twarożkowym musem i masło kawowe.
Dwie panie poradzą sobie z taką masą roboty? - No pewnie! - odpowiada nam z uśmiechem pani Aneta. - Kiedyś w ciągu nocy przygotowałyśmy piknik dla trzystu osób. Przespałyśmy zaledwie godzinę, ale udało się. Wszystko było świeżutkie i zrobione na czas. To był wyczyn!
Pani Aneta zdradziła nam, jak przyrządzić - egzotycznie brzmiące - masło kawowe: - Wystarczy zmiksować swojskie masło i dodać do niego napar z kawy rozpuszczalnej. Powinniśmy pamiętać jeszcze o miodzie. Ale ostrożnie! Inaczej masło jest przesłodzone.
Na pierwsze danie i deser
Impreza "Smaki Rypina" startuje 20 października (środa). Gdzie? W siedzibie zespołu szkoły nr 3 przy rypińskim Nowym Rynku.
- Pierwszy konkurs odbył się dwa lata temu w maju - wspomina Joanna Krukowska, dyrektorka placówki. - Drugi natomiast - rok temu we wrześniu. A tym razem zaplanowaliśmy imprezę na październik. Dlaczego? W maju i wrześniu niektóre wypieki dosłownie się rozpływały. Teraz nie będzie tego problemu.
Mistrzynie gotowania zmierzą się w czterech kategoriach. Pierwsza z nich to dania główne. Kolejna zaś - zupy, przystawki i sałaty. Panie przygotują także ciasta oraz przetwory domowe i napoje.
Taki rarytas to reklama
Na konkursowych stołach królować będzie rodzima gęsina. Według planów, zupa z tego ptaka to gwóźdź programu stoiska młodzieży z "trójki". - Nasi uczniowie przyrządzą zupę na gęsiej pipce - dodaje dyrektorka. - Brzmi zabawnie, ale regionaliści się nie śmieją. Gwarantuję, że wszystko będzie pyszne.
Jest szansa, że jeśli potrawy z gęsiny podbiją podniebienia gości, w gospodarstwach pojawi się więcej tych rasowych ptaków. - Miałyśmy dziesięć gęsi rypińskich, a zostałyśmy z niczym - żartuje pani Aneta. - Każda bardzo szybciutko znalazła nabywcę. Może w maju kupimy kolejne. Ale już tylko dla nas.
Kolejna odsłona gęsi nastąpi podczas jarmarku św. Marcina.