Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Rypin. Gęsina z Rypina ma podbić stoły

Ewelina Sikorska
Ma ekstra pierze, odporność na kiepską pogodę i wyśmienity smak! Gęś rypińska będzie bohaterką imprezy "Smaki Rypina". Spróbujemy nadziewanych szyj czy zupy na gęsich pipkach.

Długi tułów, pomarańczowoczerwone nóżki i dziób. Tak prezentuje się rasowy przedstawiciel gęsi rypińskiej. Hodowla ptaka rozpoczęła się tuż przed I wojną światową. Gęś rodem z ziemi dobrzyńskiej ma wrócić do łask. Może smalec z gęsiny nie będzie już wykorzystywany jako lek na chore płuca dzieci, ale przed ptakiem stoi pewne wyzwanie. Jego mięso ma podbić nasze podniebienia. Okazją jest konkurs "Smaki Rypina".

Masło z kawy? Palce lizać

Szyszki i grzybki, golonka w piwie, nalewka z czereśni, kartoflanka i jarzębina. To zaledwie część listy ubiegłorocznych przysmaków. I tym razem kulinarne specjały wystawią gminy powiatu rypińskiego. Gospodynie z ziemi dobrzyńskiej podkreślająą że, znów staną na wysokości zadania.

- Razem z mamą przygotujemy roladę z bażanta, piersi kurczaka w płatkach migdałowych i w żółtej panierce - opowiada Aneta Pawłowska, reprezentantka Koła Gospodyń Okalewo-Kolonia (gmina Skrwilno). - Będą także: zupa serowa, marchewka w miodzie, tort, ciasto marchewkowa rozkosz, ogórki z twarożkowym musem i masło kawowe.

Dwie panie poradzą sobie z taką masą roboty? - No pewnie! - odpowiada nam z uśmiechem pani Aneta. - Kiedyś w ciągu nocy przygotowałyśmy piknik dla trzystu osób. Przespałyśmy zaledwie godzinę, ale udało się. Wszystko było świeżutkie i zrobione na czas. To był wyczyn!

Pani Aneta zdradziła nam, jak przyrządzić - egzotycznie brzmiące - masło kawowe: - Wystarczy zmiksować swojskie masło i dodać do niego napar z kawy rozpuszczalnej. Powinniśmy pamiętać jeszcze o miodzie. Ale ostrożnie! Inaczej masło jest przesłodzone.

Na pierwsze danie i deser

Impreza "Smaki Rypina" startuje 20 października (środa). Gdzie? W siedzibie zespołu szkoły nr 3 przy rypińskim Nowym Rynku.

- Pierwszy konkurs odbył się dwa lata temu w maju - wspomina Joanna Krukowska, dyrektorka placówki. - Drugi natomiast - rok temu we wrześniu. A tym razem zaplanowaliśmy imprezę na październik. Dlaczego? W maju i wrześniu niektóre wypieki dosłownie się rozpływały. Teraz nie będzie tego problemu.

Mistrzynie gotowania zmierzą się w czterech kategoriach. Pierwsza z nich to dania główne. Kolejna zaś - zupy, przystawki i sałaty. Panie przygotują także ciasta oraz przetwory domowe i napoje.

Taki rarytas to reklama

Na konkursowych stołach królować będzie rodzima gęsina. Według planów, zupa z tego ptaka to gwóźdź programu stoiska młodzieży z "trójki". - Nasi uczniowie przyrządzą zupę na gęsiej pipce - dodaje dyrektorka. - Brzmi zabawnie, ale regionaliści się nie śmieją. Gwarantuję, że wszystko będzie pyszne.

Jest szansa, że jeśli potrawy z gęsiny podbiją podniebienia gości, w gospodarstwach pojawi się więcej tych rasowych ptaków. - Miałyśmy dziesięć gęsi rypińskich, a zostałyśmy z niczym - żartuje pani Aneta. - Każda bardzo szybciutko znalazła nabywcę. Może w maju kupimy kolejne. Ale już tylko dla nas.

Kolejna odsłona gęsi nastąpi podczas jarmarku św. Marcina.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska