Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Salmonella atakuje Bydgoszcz

Piotr Wiśniewski
Czy szpitale zaroją się od zarażonych salmonellą?
Czy szpitale zaroją się od zarażonych salmonellą? www.sxc.hu
Coraz więcej ludzi zatruwa się salmonellą. W czerwcu w Bydgoszczy statystyki znacznie podskoczyły. Czy grozi nam epidemia?

W minionym miesiącu do Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Bydgoszczy zgłoszono osiem ognisk zakażeń pokarmowych - informuje Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny w Bydgoszczy - Ogółem zachorowało 38 osób, w tym 10 dzieci do lat 14. Hospitalizowano już 34 osoby w tym dziewięcioro dzieci do lat 14.

Do większości zatruć doszło po spożyciu zimnych serników z dodatkiem surowych jaj, jajecznicy, niedogotowanych jaj i tatara z dodatkiem surowych jaj.

Bądźcie bardzo czujni

W tej chwili bardzo trudno przewidzieć, czy można spodziewać się dalszego wzrostu zachorowań - poinformował rzecznik Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej, Stanisław Gazda. - Czerwiec i reszta lata to okres, kiedy odbywają się imprezy komunijne, liczne wesela i podobne spotkania rodzinne, gdzie podaje się potrawy zawierające np. majonez a przede wszystkim z udziałem jajka. W związku z tym może występować większa liczba zachorowań. Epidemii nigdy nie było i nie będzie, nie grozi nam to. Możemy jedynie przestrzec ludzi, aby unikali zatruć. Przy przygotowaniu potraw dla większej liczby osób należy zachować szczególną ostrożność, gdyż można narazić zdrowie innych a siebie na zła sławę - ostrzega rzecznik.

Przeczytaj też: Winna salmonella? Pięciu włocławian w szpitalu.

Jak ustrzec się przed zachorowaniem?

Przede wszystkim należy dbać o czystość i higienę. Często myć ręce, szczególnie po wyjściu z toalety i przed przygotowaniem posiłków, jak i utrzymywać w czystości naczynia, sprzęt kuchenny oraz pomieszczenie do przygotowywania posiłków. Drób i mięso kupować należy jedynie z pewnego źródła, a po ich przygotowaniu natychmiast wstawiać do lodówki. W lodówce przestrzegać oddzielenia potraw do bezpośredniego spożycia od surowców, takich jak surowe mięso, nieoczyszczone warzywa czy surowe jaja. Potrawy z dodatkiem jaj poddawać działaniu wysokiej temperatury poprzez gotowanie, pieczenie itp. Nie przyrządzać żadnych potraw z udziałem surowych jaj. W razie wystąpienia objawów chorobowych (np. biegunka, wymioty, wysoka temperatura) - należy natychmiast zgłosić się do lekarza.

Więcej informacji na temat najskuteczniejszych sposobów zapobiegania zatruciom pokarmowym można uzyskać ze strony internetowej Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w Bydgoszczy - [www.pwisbydgoszcz.pl**](http://www.pwisbydgoszcz.pl).

Czytaj e-wydanie »

**

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska