Drzewa śliwy często hodujemy w naszych przydomowych ogródkach. Późnym latem przyrządzamy z nich dżemy, konfitury, kompoty i nalewki, a także dodajemy ich do ciast, pierogów lub budyniu jako pyszny dodatek.
Zobacz także: Najzdrowsze śniadanie - menu od neurologów. Te trzy produkty warto jeść na śniadanie dla zdrowego mózgu
Drzewo śliwy jest bardzo łatwe w uprawie. Ma niewielkie wymagania glebowe i jest odporne na warunki atmosferyczne.
Istnieje wiele rodzajów śliwek i metod ich przyrządzania. Co ważne, posiadają one wiele składników, które pozytywnie wpływają na pracę naszego organizmu.
Śliwki - właściwości i wartości odżywcze
Lista witamin i wartości odżywczych śliwek jest naprawdę długa. Śliwki najbardziej znane są ze swoich korzystnych właściwości dla układu pokarmowego. Ale nie tylko! Zobacz, dlaczego warto jeść śliwki. O tym jak jedzenie śliwek wpływa na nasz organizm piszemy w naszej galerii.