https://pomorska.pl
reklama

Słyszysz Molus, myślisz - “doskonałe lody i ciasta”

(MJ)
Jolanta Molus, właścicielka toruńskiej restauracji "Molus"
Jolanta Molus, właścicielka toruńskiej restauracji "Molus" Lech Kamiński
To jednak dopiero początek pysznych skojarzeń, bo pod znaną toruńską marką teraz kryje się również wykwintna kuchnia z różnych stron świata.

Rynek Staromiejski 19 - ten adres powinni zapamiętać wszyscy głodni kulinarnych wrażeń i spragnieni niecodziennej atmosfery. Właśnie tu, w samym sercu toruńskiej Starówki, w odnowionej XVI-wiecznej kamienicy powstała Restauracja Molus. Co ją wyróżnia? Na pewno stylowe wnętrze i piękny widok wprost na ratusz.

- Dużo pracy włożyliśmy w renowację budynku, ale efekt jest fantastyczny - mówi Jolanta Molus, właścicielka lokalu. - To miejsce ma swoją duszę. Świadomość, że otaczają nas mury, które przetrwały kilka wieków i niejedno widziały, bardzo pobudza wyobraźnię. A do tego te wspaniałe polichromie na sufitach! Zdaniem konserwatorów mamy nad głowami bezcenny skarb. Można się o tym przekonać również odwiedzając apartamenty, które zajmują wyższe kondygnacje kamienicy.

Przejdźmy jednak do menu. Jak zdradza Jolanta Molus, starannie skomponowana karta dań powstawała w sposób demokratyczny i jest efektem kilkumiesięcznych wysiłków: - Wybraliśmy to, co najlepsze. Oczywiście ja musiałam wszystkiego spróbować, ale na degustacje zapraszaliśmy również przyjaciół. Każde spotkanie kończyło się głosowaniem.

Na zdjęciu: Grillowane krewetki z ryżem i sosem z Metaxy (fot. Lech Kamiński).

W karcie znajdziemy zarówno przystawki, jak i zupy i dania główne - wszystkie inspirowane tradycjami kulinarnymi różnych zakątków świata i - co ważne - w przystępnych cenach. Mamy akcenty m.in. Z Włoch, Grecji i Hiszpanii. Warto posmakować chociażby aksamitnego kremu z pomidorów concasse z chrupiącą grzanką (8 zł) czy też tradycyjnego polskiego żurku. Wśród sałatek furorę robi kompozycja sałat z wątróbką, chipsami z boczku i sosem malinowym (18 zł), a wśród dań głównych - schab Galbaniego z pomidorkami koktajlowymi, zapiekany z bazylią i mozzarellą (19 zł). Jest też polędwica wołowa z sosem pieprzowym, a dla bardziej wybrednych - udziec barani, podawany z sosem z pomidorów i bakłażanem. Miłośnicy południowej kuchni powinni koniecznie spróbować szaszłyków z grillowanych krewetek, marynowanych w pomarańczach, otulonych szynką parmeńską i serwowanych z ananasem. Restauratorzy nie zapomnieli również o najmłodszych smakoszach, na których czeka Yogi - kurczak w panierce z buźkami ziemniaczanymi i warzywami. Są też lunche - trzydaniowy posiłek złożony z zupy, drugiego dania i ciasta, można zjeść już za 22 zł. A na deser - słynne słodkości z cukierni Cafe Molus. Na stałe w kartę wpisała się szarlotka z lodami waniliowymi i bitą śmietaną czy suflet czekoladowy.

Tutaj każda potrawa może stać się początkiem niezwykłej przygody, trzeba tylko dać się ponieść smakom. - Zabieramy naszych klientów w kulinarną podróż - mówi Jolanta Molus. - Myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie, bez względu na to, czy jest tradycjonalistą, czy lubi próbować czegoś nowego. Nie zapominamy o specjalnych datach w kalendarzu, dlatego 8 marca zapraszamy wszystkie panie na pyszną kulinarną niespodziankę.

Wielu torunianom dane już było zasmakować dań z menu Restauracji Molus, bo z okazji otwarcia właściciele przygotowali dla słuchaczy Radia GRA konkurs, w którym można było wygrać wejściówki do lokalu. Specjalna oferta pojawiła się też w serwisie SweetDeal Toruń, gdzie co do jednego wyprzedano pakiet 200 voucherów.

Wybrane dla Ciebie

215 zł miesięcznie za nadciśnienie. W tych sytuacjach możesz otrzymać zasiłek

215 zł miesięcznie za nadciśnienie. W tych sytuacjach możesz otrzymać zasiłek

Ostatnie wyniki losowania Lotto i Lotto Plus

Ostatnie wyniki losowania Lotto i Lotto Plus

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska