Smaki Kujaw i Pomorza – odc. 5, Park Jana Kochanowskiego, czyli muzyczne tło dla wykwintnej kuchni

Artykuł sponsorowany Zaktualizowano 

Wideo

Zobacz galerię (1 zdjęcie)
W piątym odcinku „Smaki Kujaw i Pomorza” zapraszamy do Parku Jana Kochanowskiego w Bydgoszczy. W jednym z najbardziej urokliwych zakątków miasta opowiadamy o czasach przedwojennych i przygotowujemy polędwiczkę a’la Walewska.

Park Kochanowskiego w „Smakach Kujaw i Pomorza”

W tym odcinku znajdujemy się w szczególnej scenerii. Park Jana Kochanowskiego, znajdujący się w bydgoskiej dzielnicy muzycznej, założono w 1903 roku, jeszcze w czasach pruskich. Wówczas był nazywany ogrodem Bismarcka. Został urządzony w stylu angielskim, czyli ze swobodnie rozwijającą się roślinnością.

Kilka lat temu park przeszedł generalny remont. Rafał Godziemski, szef restauracji „Memo Restaurant & Wine” w Bydgoszczy, zaprasza na spacer alejkami, które nawiązują do muzycznych tradycji miasta.

„Smaki Kujaw i Pomorza” – przedwojenne smaki Bydgoszczy

W okresie międzywojennym, kiedy Park Kochanowskiego był ulubionym miejscem odpoczynku bydgoszczan, triumfy święciła również wykwintna kuchnia.

- Co wówczas jadano w Bydgoszczy? Otóż w bydgoskich restauracjach często podawane były homary, łososie, trufle, wykwintne dania z dziczyzny, a nawet zupa żółwiowa. Ta ostatnia była szczególnie popularna w Palast-Café przy Placu Teatralnym – opowiada w odcinku Rafał Godziemski.

Zanim i my udamy się do parkowej kuchni, razem z naszym prowadzącym poznamy historię pomnika Henryka Sienkiewicza, odsłoniętego w 1927 r. przez samego prezydenta Ignacego Mościckiego. Jakie były jego dalsze losy? I czy po odsłonięciu prezydent udał się na zupę rakową do Palast-Café?

Polędwiczka a’la Walewska w 5. odcinku „Smaków Kujaw i Pomorza”

Ciekawe, co ówcześnie mieszkańcy miasta, powiedzieliby na polędwicę a’la Walewska, przygotowywaną przez naszego prowadzącego.

PRZEPIS

Polędwiczka a la Walewska z suszoną śliwką i boczkiem w sosie z czerwonego wina, fasolka z miętą i maślane ziemniaki.

- 400g polędwiczek wieprzowych (Prosiaczek)
- 120g śliwek suszonych
- 160g boczku wędzonego
- 120ml czerwonego wina
- sól
- pieprz
- 110g szalotki
- 2 liście laurowe
- 40g mąki
- 50g masła
- 50g sosu pieczeniowego

- 300g fasolki szparagowej
- 1 łyżeczka mięty
- masło
- sól
- cukier
- bułka tarta
- natka pietruszki
- szczypiorek

- 280g ugotowanych ziemniaków
- 40g mąki
- 60g masła
- 60ml mleka
- sól

Zapraszamy do wspólnej, kulinarnej podróży do przedwojennej Bydgoszczy!
Odcinek kręcony przy współpracy z:

Prosiaczek

Miasto Bydgoszcz

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3