Smaki Kujaw i Pomorza SEZON 3 - ODC 5 - gotujemy na UKW!

Akcja specjalna Smaki Kujaw i Pomorza

Wideo

Zobacz galerię (4 zdjęcia)
Dziś gościmy na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy. Razem z Rafałem Godziemskim przekonamy się, czy w gotowaniu jest więcej nauki ścisłej, czy może humanistycznej.

W czasach Kazimierza Wielkiego na zamkowych stołach bez wątpienia królowała dziczyzna. Dziś również nie brakuje amatorów dań opartych na tym rodzaju mięsa. Jedząc je, jednego możemy być pewni – sarna lub dzik jedzą same naturalne produkty, a więc tylko to, co najlepsze.

- Do sosu wykorzystam napój bardzo lubiany przez współczesnych studentów. Zresztą nie tylko współczesnych - w średniowieczu im bardziej na północ, tym więcej spożywano piwa. Na południu preferowano wina, a u nas pito piwo, o czym wspomina nawet Jan Długosz – mówi Rafał Godziemski.

Jakie inne składniki wykorzystuje w swojej potrawie?

Rumsztyk z dzika w piwnym sosie

Rumsztyk

  • 0,4 kg posiekanego mięsa z dzika
  • 0,2 kg boczku
  • Cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • Kiszony ogórek
  • Czosnek Niedźwiedzi CYKORIA
  • Jałowiec CYKORIA
  • Pieprz Czarny CYKORIA
  • Sól CYKORIA
  • Łyżeczka musztardy sarepskiej OCETIX
  • Łyżka majonezu Pomorskiego OCETIX
  • 2 łyżeczki powideł śliwkowych
  • Olej do smażenia

Sos

  • Cebula
  • Olej do smażenia
  • Kilka suszonych śliwek
  • Ząbek czosnku
  • Świeży rozmaryn
  • Pół jabłka
  • Kromka chleba
  • 2 łyżki masła
  • 200 ml piwa
  • 100 ml śmietany

Odcinek powstał we współpracy z:
Cykoria
Ocetix
UKW