- W dawnym Dobrzyniu i Golubiu gotowano dosyć skromie, najczęściej dania ziemniaczane i mączne. Wieprzowe mięso w biednych domach pojawiało się na stole dwa, czasami tylko raz w roku, właśnie na Wielkanoc. Dlatego moje gotowanie zacznę od wieprzowiny. Będę gotował na dziedzińcu zamku, a na dworze szynka z pewnością pojawiała się nie tylko od święta - mówi Rafał Godziemski.
Nasz prowadzący przedstawi swój autorski przepis na świąteczną szynkę – peklowaną i gotowaną. Ale Wielkanoc to nie tylko mięsa i wędliny – przecież nie byłoby święconki bez jajek! W dzisiejszym programie podamy je na sałatce z pieczonych buraków w sosie chrzanowym. A to dopiero pierwszy z naszych wielkanocnych odcinków. W kolejnym filmie pokażemy, jak przygotować świąteczny żurek oraz opowiemy, jak w niecodzienny sposób wykorzystać jarmuż.
Szynka gotowana z sosem musztardowym

- Szynka KIER
- Sól CYKORIA
- Cebula
- Marchew
- Seler
- Pietruszka
- Por
- Ziele angielskie CYKORIA
- Liść laurowy CYKORIA
- Czosnek granulowany CYKORIA
- Ziemniaki
- Pieprz czarny CYKORIA
Sos:
- Boczek
- Cebula
- Jabłko
- Masło
- Mąka pszenna MŁYNY SZCZEPAŃSKI
- Musztarda chrzanowa OCETIX
- Mleko
- Sól CYKORIA
- Pieprz CYKORIA
- Natka pietruszki
Sałatka z jajek i pieczonych buraczków w sosie chrzanowym

Sos 1:
- Krem balsamiczny
- Ocet balsamiczny
- Oliwa z oliwek
- Podprażone pestki słonecznika
- Szczypiorek
- Sól CYKORIA
- Pieprz czarny CYKORIA
- Miód
Sos 2:
- Chrzan
- Majonez pomorski OCETIX
- Sól CYKORIA
Do podania:
- Rukola
- Jajka gotowane
- Buraczki pieczone
- Szparagi
- Rzodkiewka
Zachęcamy do oglądania!
Odcinek powstał we współpracy z:
Polskie Przetwory
Cykoria
Ocetix
Kier
Młyny Szczepanki