Smaki Kujaw i Pomorza SEZON 4 – odc. 11 - Wielkanoc, cz. 1

Akcja specjalna Smaki Kujaw i Pomorza
Wideo
od 16 lat
W dzisiejszym odcinku gotować będziemy w malowniczej scenerii zamku golubskiego, a że wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc, nasz prowadzący przedstawi przepisy na dania, których nie może zabraknąć na świątecznym stole.

- W dawnym Dobrzyniu i Golubiu gotowano dosyć skromie, najczęściej dania ziemniaczane i mączne. Wieprzowe mięso w biednych domach pojawiało się na stole dwa, czasami tylko raz w roku, właśnie na Wielkanoc. Dlatego moje gotowanie zacznę od wieprzowiny. Będę gotował na dziedzińcu zamku, a na dworze szynka z pewnością pojawiała się nie tylko od święta - mówi Rafał Godziemski.

Nasz prowadzący przedstawi swój autorski przepis na świąteczną szynkę – peklowaną i gotowaną. Ale Wielkanoc to nie tylko mięsa i wędliny – przecież nie byłoby święconki bez jajek! W dzisiejszym programie podamy je na sałatce z pieczonych buraków w sosie chrzanowym. A to dopiero pierwszy z naszych wielkanocnych odcinków. W kolejnym filmie pokażemy, jak przygotować świąteczny żurek oraz opowiemy, jak w niecodzienny sposób wykorzystać jarmuż.

Szynka gotowana z sosem musztardowym

  • Szynka KIER
  • Sól CYKORIA
  • Cebula
  • Marchew
  • Seler
  • Pietruszka
  • Por
  • Ziele angielskie CYKORIA
  • Liść laurowy CYKORIA
  • Czosnek granulowany CYKORIA
  • Ziemniaki
  • Pieprz czarny CYKORIA

Sos:

  • Boczek
  • Cebula
  • Jabłko
  • Masło
  • Mąka pszenna MŁYNY SZCZEPAŃSKI
  • Musztarda chrzanowa OCETIX
  • Mleko
  • Sól CYKORIA
  • Pieprz CYKORIA
  • Natka pietruszki

Sałatka z jajek i pieczonych buraczków w sosie chrzanowym


Sos 1:

  • Krem balsamiczny
  • Ocet balsamiczny
  • Oliwa z oliwek
  • Podprażone pestki słonecznika
  • Szczypiorek
  • Sól CYKORIA
  • Pieprz czarny CYKORIA
  • Miód

Sos 2:

  • Chrzan
  • Majonez pomorski OCETIX
  • Sól CYKORIA

Do podania:

  • Rukola
  • Jajka gotowane
  • Buraczki pieczone
  • Szparagi
  • Rzodkiewka

Zachęcamy do oglądania!

Odcinek powstał we współpracy z:
Polskie Przetwory
Cykoria
Ocetix
Kier
Młyny Szczepanki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska