W skrócie
Szukasz pomysłu na sycące danie, przy którym nie będziesz miał ochoty liczyć kalorii? Podpowiadamy przepis na kuszący makaron z boczkiem i groszkiem, który nasyci nawet najwybredniejszych smakoszy. Zielony groszek nie tylko doda witamin, ale będzie też ożywczym akcentem kolorystycznym. Wypróbuj przepis na apetyczny makaron z chrupiącym boczkiem i groszkiem zielonym dla całej rodziny.
W galerii możesz zobaczyć produkty potrzebne do zrobienia makaronu z groszkiem i boczkiem
Makaron z boczkiem i groszkiem – prosty przepis na obiad
Liczba porcji: dla 2-4 osób.
Czas przygotowania: 25 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 150 g krojonego boczku Lardons Rzeźnik Szymon,
- 1 opakowanie groszku mrożonego (450 g) Zaczarowany Ogród,
- 300 g makaronu Świderek XXL Marysia,
- 1 cebula,
- 120 g Sera Camembert naturalnego Mleczna Polana,
- śmietana 18% Mleczna Polana,
- przyprawy: sól i pieprz Na Szlaku Smaku,
- posiekana natka pietruszki do dekoracji.
Jak zrobić makaron z boczkiem i groszkiem?
Sposób przygotowania:
- Na patelnię wrzuć boczek i porządnie go obsmaż.
- Gdy boczek będzie gotowy, odstaw go na bok.
- Obierz i pokrój cebulę.
- Wykorzystaj patelnię po smażeniu boczku i na niej przygotuj cebulę.
- W osobnym garnku zagotuj do miękkości groszek.
- Tak samo zrób z makaronem.
- Do podsmażonej cebuli dorzuć pokrojony ser camembert, niech się roztopi.
- Do cebulowo-serowej masy dodaj śmietanę, przyprawy i pokrojoną natkę pietruszki. Wszystko wymieszaj.
- Do tak przygotowanego sosu wrzuć podsmażony boczek i ugotowany zielony groszek. Wszystkie składniki starannie połącz.
- Dodaj ugotowany makaron, wymieszaj z sosem i rozłóż na talerze.
- Przed podaniem makaron z boczkiem i groszkiem udekoruj posiekaną natką pietruszki.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: