Przysiek, Minikowo, Rypin, Inowrocław i Dusocin - w tych miejscach mieszkańcy regionu świętowali z gęsiną na talerzu. Najdłużej, bo 2 dni (9 i 10 listopada) festiwal gęsiny trwał w Przysieku. Były połączone z degustacją prezentacje kulinarne znanych kucharzy Michela Morana, Andrzeja Polana, Józefa Sadkiewicza i Agaty Wojdy. Towarzyszył im kiermasz produktów z gęsiny, regionalnego rękodzieła, atrakcji dla dzieci. Podobnie było w Minikowie.
Do Przysieka zaprosił Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego. Organizatorem święta z gęsiną w roli głównej 11 listopada w Minikowie był Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego. 9 listopada odbył się „Piknik rodzinny w Rypinie przy najlepszej gęsinie”. Uczta z gęsiną tego samego dni trwała w remizie OSP w Dusocinie w powiecie grudziądzkim. 11 listopada Kujawskie Centrum Kultury w Inowrocławiu zaprosiło na „Festyn rodzinny z gęsiną w tle”.