Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Szukają smaków Kujaw i Pomorza. To ostatnia chwila, żeby zgłosić swoje danie lub produkt

Agnieszka Romanowicz
Agnieszka Romanowicz
Produkty zgłaszane do konkursu powinny być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić się z tradycji i kultywowanych w danym regionie zwyczajów oraz być od dawna znane w okolicy.
Produkty zgłaszane do konkursu powinny być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić się z tradycji i kultywowanych w danym regionie zwyczajów oraz być od dawna znane w okolicy. Janusz Wójtowicz
27 kwietnia to ostatni w 2022 roku dzień zgłoszeń do konkursu na najlepsze danie i tradycyjną potrawę regionalną. Około 50 kandydatów już jest. Cenny będzie każdy kolejny. Finał regionalny w Kujawsko-Pomorskiem przypada 14 maja podczas targów „Lato na wsi” w Minikowie.

Krajowy finał konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”, podczas którego wręczana jest nagroda główna - Perła 2022 - odbędzie się 25 września w czasie Międzynarodowych Targów Smaki Regionów w Poznaniu. Wcześniej produkty muszą przejść kwalifikację w trakcie finałów regionalnych i w Kujawsko-Pomorskiem przypada on 14 maja podczas targów „Lato na wsi” w Minikowie.

Kończy się czas przyjmowania zgłoszeń do udziału w tegorocznym konkursie.

- Mam już około 50 zgłoszeń i na ostatnie czekam do 27 kwietnia – mówi Beata Chełminiak, koordynator wojewódzki konkursu. - Zachęcam do udziału. Każda propozycja jest dla nas cenna.

Każda też przejdzie weryfikację czy spełnia warunki konkursu. Zgodnie z regulaminem „regionalne produkty muszą być związane z określonym obszarem geograficznym, charakteryzować się szczególnymi cechami, często wynikającymi ze specyficznych warunków klimatycznych i glebowych regionu, z którego pochodzą. Powinny być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić się z tradycji i kultywowanych w danym regionie zwyczajów oraz być od dawna znane w okolicy.”

Celem konkursu jest zachowanie narodowych specjałów kulinarnych. Zapraszani do udziału są producenci żywności, w szczególności rolnicy, którzy prowadzą rolniczy handel detaliczny, restauratorzy, gospodarstwa agroturystyczne, Koła Gospodyń Wiejskich, szkoły gastronomiczne oraz wszyscy pasjonaci kuchni tradycyjnej i regionalnej.
W czasie finału regionalnego w Minikowie wyłonieni zostaną laureaci w kategoriach: najlepszy regionalny produkt żywnościowy (produkt pochodzenia zwierzęcego, roślinnego, napoje oraz produkt mieszany) oraz najlepsza potrawa regionalna.

Organizatorami konkursu są Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz urzędy marszałkowskie. Partnerem konkursu jest Związek Województw RP.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska