Krajowy finał konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”, podczas którego wręczana jest nagroda główna - Perła 2022 - odbędzie się 25 września w czasie Międzynarodowych Targów Smaki Regionów w Poznaniu. Wcześniej produkty muszą przejść kwalifikację w trakcie finałów regionalnych i w Kujawsko-Pomorskiem przypada on 14 maja podczas targów „Lato na wsi” w Minikowie.
Kończy się czas przyjmowania zgłoszeń do udziału w tegorocznym konkursie.
- Mam już około 50 zgłoszeń i na ostatnie czekam do 27 kwietnia – mówi Beata Chełminiak, koordynator wojewódzki konkursu. - Zachęcam do udziału. Każda propozycja jest dla nas cenna.
Każda też przejdzie weryfikację czy spełnia warunki konkursu. Zgodnie z regulaminem „regionalne produkty muszą być związane z określonym obszarem geograficznym, charakteryzować się szczególnymi cechami, często wynikającymi ze specyficznych warunków klimatycznych i glebowych regionu, z którego pochodzą. Powinny być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić się z tradycji i kultywowanych w danym regionie zwyczajów oraz być od dawna znane w okolicy.”
Celem konkursu jest zachowanie narodowych specjałów kulinarnych. Zapraszani do udziału są producenci żywności, w szczególności rolnicy, którzy prowadzą rolniczy handel detaliczny, restauratorzy, gospodarstwa agroturystyczne, Koła Gospodyń Wiejskich, szkoły gastronomiczne oraz wszyscy pasjonaci kuchni tradycyjnej i regionalnej.
W czasie finału regionalnego w Minikowie wyłonieni zostaną laureaci w kategoriach: najlepszy regionalny produkt żywnościowy (produkt pochodzenia zwierzęcego, roślinnego, napoje oraz produkt mieszany) oraz najlepsza potrawa regionalna.
Organizatorami konkursu są Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz urzędy marszałkowskie. Partnerem konkursu jest Związek Województw RP.
