Co jedzą pacjenci w polskich szpitalach? Posiłki serwowane w krajowych placówkach medycznych od lat są przedmiotem sporów i dyskusji. Jak skarzą się pacjenci, porcje często są małe, a ich jakość i smak pozostawiają wiele do życzenia.
Żywienie jest jednym z podstawowych czynników odpowiedzialnych za zdrowie. Odpowiednia dieta stanowi integralną część całego procesu leczenia. Dobrze odżywiony pacjent szybciej powraca do zdrowia, a tym samym krócej przebywa w szpitalu. Niestety jakość posiłków serwowana w większości polskich szpitali, pozostawia wiele do życzenia...
Kto odpowiada żywienie pacjentów? Według przepisów prawa, odpowiedzialność spoczywa na dyrektorze szpitala, który w świetle prawa decyduje o tym, jak zorganizowane jest żywienie.
Specjalnie na życzenie naszych czytelników postanowiliśmy sprawdzić, jak obecnie wygląda sytuacja w polskich szpitalach. Te zdjęcia nie są podrabiane. Zapraszamy do naszej galerii!
