Łosoś dziki ma zdecydowanie więcej walorów odżywczych od łososia hodowlanego. Cechuje się znacznie większą zawartością kwasów omega-3 i omega-6, a także tłuszczów nasyconych. Jest również bogaty w wysokiej jakości białko, witaminy z grupy B oraz minerały takie jak potas, cynk czy żelazo. Co ważne, łososie dzikie, pacyficzne, są wolne od spulchniaczy oraz antybiotyków. Odżywiają się w sposób naturalny glonami i planktonem, dzięki czemu wykazują właściwości przeciwzapalne.
Tak odróżnisz w sklepie łososia hodowlanego od dzikiego
Skoro łosoś dziki jest zdecydowanie zdrowszy, to jak rozpoznać w sklepie z jakim produktem mamy do czynienia? Producenci często zamieszczają na opakowaniach mylące nazwy, takie jak "łosoś atlantycki", które wskazują, że ryba pochodzi z oceanu, podczas gdy prawdziwe pochodzenie zamieszczone jest drobnym druczkiem. Podpowiadamy jak odróżnić w sklepie łososia hodowlanego od dzikiego!
Tak odróżnisz łososia z hodowli od łososia pacyficznego - szczegóły w galerii:
