Na początek warto zaznaczyć, że nie każde warzywa będą lubiły tak niską temperaturę jaka panuje w lodówce. Niektóre z nich powinniśmy trzymać w temperaturze około 10 stopni. W lodówce np. nie przechowujemy takich warzyw jak: cebula, czosnek czy ziemniaki.
- Przeczytaj: Osoby z tymi schorzeniami nie powinny jeść rzodkiewki. W tych przypadkach lepiej jej nie jeść.
Lodówki wyposażone są w specjalne szuflady, w których panują idealne warunki dla wielu warzyw, ale nie wszystkich. Bo inaczej powinniśmy przechowywać paprykę, inaczej rzodkiewkę a jeszcze inaczej pieczarki czy ogórka.
Najlepszym rozwiązaniem w przypadku przechowywania warzyw jest kupowanie odpowiedniej ilości. Kupowanie na zapas ma sens tylko w przypadku odpowiedniego planowania wykorzystania produktów spożywczych.
Wiele warzyw sezonowych można także zamrozić i wykorzystywać w czasie kiedy nie są dostępne. Oczywiście nie każde warzywo nadaje się do mrożenia. Przede wszystkim te warzywa które je się na surowo bez termicznej obróbki nie powinny być mrożone. Nie zamrozimy np. ogórka, pomidora czy rzodkiewki.
Tak powinno się przechowywać warzywa
W galerii poniżej zobaczcie, w jakich warunkach najlepiej przechowywać pieczarki, paprykę, ogórki czy inne warzywa. Zobaczcie: