Rzodkiewka charakteryzuje się wysoką zawartością witaminy C. W rzodkiewce znajdziemy również:
- witaminy z grupy B,
- witaminę A i K.
Jest też źródłem potasu, wapnia, żelaza, fosforu, sodu i cynku. W 100 g tych warzyw znajduje się jedynie 16 kcal.
Przeczytaj: Osoby z tymi schorzeniami nie powinny jeść marchwi. Im może ona zaszkodzić
Rzodkiewka jest warzywem korzennym. Spożywa się nie tylko korzeń ale także liście. Liście rzodkiewki mają lekko ostry, wyrazisty smak. Będą więc świetnym uzupełnieniem sałatek.
Warzywo to jest proste w hodowli, bo można posadzić ją nawet na słonecznym balkonie. Na wyhodowanie rzodkiewki wystarczy zaledwie 3 tygodnie.
Warzywa te zawierają wiele związków działających bakteriobójczo i grzybobójczo. Warto włączyć je do diety w okresie wiosenno-letnim. Uznaje się, że jest jednym z najbardziej wartościowych warzyw wśród nowalijek. Ma właściwości wykrztuśne i pomaga złagodzić uciążliwy kaszel, dlatego powinniśmy po nią sięgać w okresie wiosennym i jesiennym, gdy zwiększa się zachorowalność na grypę.
Przy tych chorobach lepiej nie jeść rzodkiewki
W galerii poniżej zebraliśmy schorzenia przy których jedzenie rzodkiewki może zaszkodzić i wywołać niepożądane reakcje organizmu: