Kawa to napój, bez którego większość nie wyobraża sobie poranka. Pobudza, obniża stres i co najważniejsze cudownie smakuje. To jednak także napój, który zawiera kofeinę i niekoniecznie powinniśmy ją łączyć z niektórymi produktami. Sprawdzamy, z czym nie łączyć kawy.
Kawa nigdy nie została zaliczona do zdrowej żywności. Badania przeprowadzone w XIX i XX wieku nie wskazują jednoznacznie, jakie choroby może spowodować. Jak do tej pory nie ma zgody wśród naukowców, co do wpływu kawy na nasze zdrowie. Najpopularniejszymi odmianami kawy są Arabica i Robusta. Pierwsza z nich ma delikatniejszy smak, jest bardzo aromatyczna i można wczuć w niej posmak czekoladowy lub korzenny.
Oto produkty, których nie powinniśmy łączyć z kawą - lista
Niektórych produktów nie powinno się łączyć z kawą – może to wywołać nieprzyjemne dolegliwości. Jakich połączeń lepiej unikać - wyjaśniamy w poniższe galerii.
