
Bób to znane od czasów starożytnych warzywo strączkowe. Jest pożywną i zarazem nietuczącą przekąską, zawiera mało tłuszczu, za to dużo białka, a także błonnik. Ma też wiele właściwości leczniczych.
Po bób chętnie sięgamy w sezonie letnim. Bób można przygotowywać na wiele sposobów - ugotować w wodzie, na parze, w kuchence mikrofalowej lub upiec w piekarniku. Najbardziej popularnym sposobem jest gotowanie bobu w wodzie.
Prawidłowe przygotowanie bobu wcale nie jest takie proste. Należy się wystrzegać pewnych błędów, które popełnia wiele osób, a przez które bób wiele traci - staje się twardy, suchy i mniej smaczny.
Bób można zepsuć na wiele sposobów - przygotowując, przechowując i rozmrażając a nawet kupując.
Jest wiele błędów, które można popełnić podczas przyrządzania bobu. Oto błędy, które popełniamy najczęściej. Zobacz teraz w naszej galerii, jakie błędy popełniamy najczęściej przy przyrządzaniu bobu >>>>>

CZY MOŻNA JEŚĆ BÓB ZE SKÓRKĄ?
Skórka bobu nie zaszkodzi organizmowi, jeśli będzie to młody bób. W przypadku starych ziaren, skórka jest zazwyczaj ciężkostrawna. W skórce tego warzywa strączkowego znajduje się najwięcej witamin.

JAK GOTOWAĆ BÓB?
Przed ugotowaniem bób należy dokładnie opłukać pod strumieniem zimnej wody.

JAK GOTOWAĆ BÓB?
Nasiona bobu wystarczy wrzucić do gotującej się wody. Bób należy gotować pod przykryciem z dodatkiem płaskiej łyżki cukru. Pod koniec gotowania dopiero dodajemy szczyptę soli. Młode nasiona wystarczy gotować ok. 10 minut.