Koper rośnie w większości przydomowych ogródków. Jest popularną przyprawą, ale też rośliną leczniczą.
Prof. Mieczysław Grzesik, dr Regina Janas i dr Krzysztof Górnik z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach wyliczają zalety kopru:
- Jest zasobny w wapń, żelazo, fosfor, prowitaminy A, witaminy D, E, K, B1, B2, B6, B12, H, bardzo duże ilości witaminy C i flawonoidy, które mają m. in. działanie przeciwzapalne).
Należy stosować takie sąsiedztwo roślin, które pozytywnie oddziałuje na koper, np. porażenie kopru ogrodowego przez mszyce można zmniejszyć dzięki sąsiednim uprawom cebuli, czosnku, lawendy, szałwii lekarskiej, aksamitki lub mięty, bo odstraszają szkodniki kopru. Eksperci dodają, że uprawy kopru poprawiają plonowanie upraw prowadzonych w sąsiedztwie. Chodzi o kapustę, marchew, brokuł i fasolę.
- Skutecznymi środkami w zwalczaniu chorób w uprawach ekologicznych kopru ogrodowego są wyciągi i wywary wykonane we własnym zakresie na bazie czosnku, cebuli, mniszka lekarskiego lub pokrzywy oraz gnojówki z pokrzywy. Dla zwiększenia skuteczności i przyczepności stosowanych środków dodaje się do nich 100 g szarego mydła – podpowiadają eksperci z Instytutu Ogrodnictwa.
Przedplonem dla kopru nie mogą być rośliny selerowate. Polecane są rośliny motylkowe. Uprawy kopru powinny być osłonięte przed silnymi wiatrami pasami ochronnymi z wysokich roślin, najlepiej zwabiających owady zapylające (ślazowiec, słonecznik, kukurydza).
Takie szkodniki atakują koper [lista]
Sprawdziliśmy, które szkodniki atakują koper najczęściej. Zobaczcie w naszej galerii.
Źródło: IO w Skierniewicach
