Rośliny magazynują w nasionach zapasy witamin, minerałów, białka, by przekazać je następnemu pokoleniu. Jednak jedzenie nasion nie jest tym samym co jedzenie świeżych kiełków.
Kiełki to bardzo ważny składnik w diecie każdego. W kiełkach jest wszystko co najlepsze, i to w gigantycznych dawkach. Są skarbnicą witamin z grupy B, witaminy C, D, E, K, PP oraz żelaza, fosforu, wapnia, magnezu, potasu, cynku, jodu, manganu, miedzi, litu, selenu. Dużo w nich beta-karotenu, wartościowego białka oraz kwasów tłuszczowych omega-3.
Koniecznie przeczytaj:Nie jedz tego rano! Tych rzeczy nie powinno się jeść na śniadanie - zdaniem ekspertów
Kiełki najlepiej jeść na surowo, bo pod wpływem gotowania tracą wartość odżywczą.
Samodzielne hodowanie kiełków jest bardzo proste. Jednak jeśli nie mamy na to czasu kiełki są łatwo dostępne w wielu sklepach. Trzeba tylko pamiętać, aby były świeże. Ich ważność to tylko 5 dni. Kupując kiełki, należy wybierać wyłącznie te przechowywane w chłodni.
Takie są skutki jedzenia kiełków. Te osoby powinny je jeść - są nie tylko zdrowe ale i smaczne
Regularne spożywanie kiełków pomaga w walce z wieloma chorobami. W poniższej galerii zobaczcie, dlaczego warto jeść kiełki:
Najpopularniejsze kiełki:
- rzodkiewki
- słonecznika
- brokułu
- soi
- pszenicy
- rzeżucha
- fasoli
