Ogórki konserwowe są bogate w witaminy i minerały. W ogórkach konserwowych znajdują się również takie witaminy, jak A, D, E, K oraz witaminy z grupy B.
Zobacz koniecznie: Takie są skutki jedzenia ogórków małosolnych. Te osoby muszą uważać - nie powinny ich jeść
Ogórki konserwowe to również wiele substancji zasadowych (odkwaszających organizm), sole mineralne, magnez, miedź, wapń, fosfor, żelazo, cynk, fluor, białko), węglowodany, błonnik pokarmowy.
Kwaszenie i marynowanie sprawia, że warzywa nie tracą wiele ze swych pierwotnych właściwości odżywczych, niemniej na polu właściwości prozdrowotnych zdecydowanie zwyciężają ogórki kiszone. Ale warto też docenić właściwości tych drugich.
Warzywa konserwowe poddawane są obróbce w wysokiej temperaturze, która niszczy cenne witaminy i składniki mineralne zawarte w wybranym produkcie. Marynowanie sprawia, że składniki mineralne oraz witaminy rozpuszczalne w wodzie przechodzą z warzyw do zalewy, którą odlewamy. Największe straty dotyczą witaminy C oraz witamin z grupy B.
Czy warto jeść ogórki konserwowe?
W poniższej galerii sprawdzamy co się dzieje, gdy jemy ogórki konserwowe:
