Imbir – zastosowanie w kuchni
Imbir to oryginalna przyprawa, jaką można nabyć w sklepie w formie świeżej (korzeń) lub suszonej (mielonej). Ma charakterystyczny, świeży lecz lekko pikantny smak. Imbir wykorzystywany jest szeroko w kuchni azjatyckiej – jest między innymi składnikiem mieszanki curry.
Można dodawać go zamiast cytryny do herbaty, do miodów pitnych, pieczonego mięsa, a także do deserów – popularne są przede wszystkim imbirowe ciasteczka i pierniki. Korzeń imbiru łatwo się przechowuje – długo zachowuje świeżość, rzadko się psuje.
Imbir – witaminy i mikroelementy
Imbir zawiera mnóstwo niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin i mikroelementów. Są to między innymi fosfor, żelazo, potas, witaminy z grupy B, kwas foliowy, cynk, sód, czy rzadko spotykaną witaminę K. Imbir jest niskokaloryczny – 100g świeżego korzenia zawiera ok.80 kilokalorii. Warto jednak pamiętać, że zazwyczaj spożywa się tę przyprawę o wiele mniejszej ilości – często tylko kilka gram.
Chcesz poznać właściwości zdrowotne imbiru? W naszej galerii znajdziesz szczegółowe informacje dotyczące chorób i dolegliwości przy których warto go spożywać!