Spis treści
Z jakimi grzybami można pomylić kurki?
Wybierasz się w najbliższym czasie na grzyby? O pomyłkę nietrudno, zwłaszcza gdy zachwyci piękny okaz.
"Nasi grzyboznawcy przyznają, że w tym sezonie najczęstszą grzybową pomyłką jest pieprznik jadalny i niejadalna lisówka pomarańczowa", pisze w mediach społecznościowych 19 lipca Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Bydgoszczy.
Sezon na kurki trwa, tymczasem łatwo o pomyłkę, gdy chcemy uzbierać grzyby samodzielnie. Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Bydgoszczy przypomina, że codziennie od 8:00 do 13:00 można zasięgnąć porady jej grzyboznawcy. Warto, bo możemy uniknąć zatrucia.
Czym różni się pieprznik jadalny i lisówka pomarańczowa?
Na pierwszy rzut oka wyglądają podobnie, a jednak można znaleźć różnice między kurką, czyli pieprznikiem jadalnym a niejadalną lisówką pomarańczową.
- Pieprznik jadalny to grzyb, który - jak nazwa wskazuje - możemy bezpiecznie zjeść. Szerzej jest znany jako kurka, żółtawy grzyb, na który sezon mamy latem. Miąższ kapelusza jest kruchy, łamliwy, a trzon grzyba zwykle jaśniejszy od kapelusza.
- Lisówka pomarańczowa jest grzybem niejadalnym. Miąższ kapelusza jest cienki, elastyczny, a trzon wąski, tej samej barwy co kapelusz, ciemniejszy u nasady.
Uważaj nie tylko na fałszywe kurki. Zatrucia grzybami
Najczęściej zatruwamy się grzybami, bo pomylimy grzyba jadalnego z trującym albo źle przygotujemy te, które można jeść. Objawy zatrucia grzybami mogą pojawić się szybko, już po kilku godzinach, ale czasami musimy poczekać nawet kilkanaście godzin, żeby je poczuć.
Główny Inspektorat Sanitarny wymienia najczęstsze objawy zatrucia grzybami. Są to:
- nudności,
- wymioty,
- ból brzucha i głowy,
- podwyższona temperatura ciała.
Co się stanie, gdy przez pomyłkę zjemy lisówkę, zamiast kurki? Jak podaje WSEE, spożycie może powodować biegunkę, wymioty.
Kto sprawdza, czy grzyby są jadalne?
Sanepid jasno wskazuje, by zbierać tylko te grzyby, co, do których masz całkowitą pewność.
GIS: Jeżeli masz wątpliwości, nie ryzykuj, przynieś grzyby do najbliższej siedziby stacji sanitarno-epidemiologicznej, w której dyżury pełnią grzyboznawcy lub klasyfikatorzy grzybów. Specjalista bezpłatnie oceni czy grzyby są jadalne, niejadalne czy też trujące.
W rozpoznaniu grzybów pomogą grzyboznawcy, klasyfikatorzy grzybów, klasyczny atlas grzybów lub podręczna aplikacja mobilna.
Pamiętaj, czym różni się pieprznik jadalny od lisówki pomarańczowej. Dobrego grzybobrania!
