MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Te grzyby mylimy najczęściej w sezonie 2024. Uważaj, to nie jest jadalna kurka!

Agata Wodzień-Nowak
Dobrze przyjrzyj się grzybom, zanim zabierzesz do domu.
Dobrze przyjrzyj się grzybom, zanim zabierzesz do domu. pixabay.com/LuidmilaKot
Wybierasz się na grzyby? Uważaj na te, które wyglądają jak kurki. Sanepid ostrzega i podaje, że to najczęstsza pomyłka tego sezonu. Sprawdź, czym różni się pieprznik jadalny i lisówka pomarańczowa.

Spis treści

Z jakimi grzybami można pomylić kurki?

Wybierasz się w najbliższym czasie na grzyby? O pomyłkę nietrudno, zwłaszcza gdy zachwyci piękny okaz.

"Nasi grzyboznawcy przyznają, że w tym sezonie najczęstszą grzybową pomyłką jest pieprznik jadalny i niejadalna lisówka pomarańczowa", pisze w mediach społecznościowych 19 lipca Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Bydgoszczy.

Sezon na kurki trwa, tymczasem łatwo o pomyłkę, gdy chcemy uzbierać grzyby samodzielnie. Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Bydgoszczy przypomina, że codziennie od 8:00 do 13:00 można zasięgnąć porady jej grzyboznawcy. Warto, bo możemy uniknąć zatrucia.

Czym różni się pieprznik jadalny i lisówka pomarańczowa?

Na pierwszy rzut oka wyglądają podobnie, a jednak można znaleźć różnice między kurką, czyli pieprznikiem jadalnym a niejadalną lisówką pomarańczową.

  • Pieprznik jadalny to grzyb, który - jak nazwa wskazuje - możemy bezpiecznie zjeść. Szerzej jest znany jako kurka, żółtawy grzyb, na który sezon mamy latem. Miąższ kapelusza jest kruchy, łamliwy, a trzon grzyba zwykle jaśniejszy od kapelusza.
  • Lisówka pomarańczowa jest grzybem niejadalnym. Miąższ kapelusza jest cienki, elastyczny, a trzon wąski, tej samej barwy co kapelusz, ciemniejszy u nasady.

Uważaj nie tylko na fałszywe kurki. Zatrucia grzybami

Najczęściej zatruwamy się grzybami, bo pomylimy grzyba jadalnego z trującym albo źle przygotujemy te, które można jeść. Objawy zatrucia grzybami mogą pojawić się szybko, już po kilku godzinach, ale czasami musimy poczekać nawet kilkanaście godzin, żeby je poczuć.

Główny Inspektorat Sanitarny wymienia najczęstsze objawy zatrucia grzybami. Są to:

  • nudności,
  • wymioty,
  • ból brzucha i głowy,
  • podwyższona temperatura ciała.

Co się stanie, gdy przez pomyłkę zjemy lisówkę, zamiast kurki? Jak podaje WSEE, spożycie może powodować biegunkę, wymioty.

Kto sprawdza, czy grzyby są jadalne?

Sanepid jasno wskazuje, by zbierać tylko te grzyby, co, do których masz całkowitą pewność.

GIS: Jeżeli masz wątpliwości, nie ryzykuj, przynieś grzyby do najbliższej siedziby stacji sanitarno-epidemiologicznej, w której dyżury pełnią grzyboznawcy lub klasyfikatorzy grzybów. Specjalista bezpłatnie oceni czy grzyby są jadalne, niejadalne czy też trujące.

W rozpoznaniu grzybów pomogą grzyboznawcy, klasyfikatorzy grzybów, klasyczny atlas grzybów lub podręczna aplikacja mobilna.

Pamiętaj, czym różni się pieprznik jadalny od lisówki pomarańczowej. Dobrego grzybobrania!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Polska nie jest gotowa na system kaucyjny?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska