Herbata ma wiele gatunków, najpopularniejsza jest wersja czarnego napoju. Czarna herbata jest mocno przetworzona dzięki czemu udaje się uzyskać jej ciemny kolor. Otrzymywana jest w wyniku czterech procesów – więdnięcia, skręcania, utleniania i suszenia.
- Przeczytaj: Kawa - przy tych objawach koniecznie zrezygnuj z jej picia. Oto kiedy może zaszkodzić
Zdrowsze odmiany herbaty to biała, zielona, czy żółta. Herbata ma swoją bardzo długą tradycje. Legendy głoszą, że może ona pochodzić nawet z 2737 roku p.n.e. Po raz pierwszy z herbatą zetknęli się, w pierwszej połowie XVI wieku, Rosjanie. Do Polski dotarła w 1664 roku z Francji.
Liście herbaty zawierają więcej kofeiny niż ziarna kawy. W herbacie znajduje się jej około 3-3,5%, a w kawie do 1-2%.
Dziennie nie powinniśmy pić więcej niż 4-5 filiżanek herbaty dziennie. Warto wybierać herbaty wysokiej jakości i spożywać ją do godziny po posiłku. Dzięki trzymaniu się tych zasad spożycie herbaty może mieć pozytywny wpływ na nasze zdrowie, choć nie dla każdego.
Herbata - kto nie powinien jej pić
W galerii poniżej sprawdźcie, jakie choroby sprawiają, że nie możemy pić herbaty: