https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Te warzywa i owoce mają najwyższy indeks glikemiczny. Uważaj, jeśli masz nadwagę lub cukrzycę

Joanna Gólczyńska
Niektóre produkty, choć powszechnie uznawane są za zdrowie, nie są polecane przy cukrzycy i nadwadze z uwagi na indeks glikemiczny. Czytaj szczegóły w naszej galerii.
Niektóre produkty, choć powszechnie uznawane są za zdrowie, nie są polecane przy cukrzycy i nadwadze z uwagi na indeks glikemiczny. Czytaj szczegóły w naszej galerii. pixabay
Indeks glikemiczny (IG) to wskaźnik, który określa, jak szybko spożywany pokarm podnosi poziom glukozy we krwi. Jest szczególnie ważny dla osób z cukrzycą oraz tych, którzy chcą kontrolować swoją wagę. Produkty o wysokim IG mogą prowadzić do gwałtownych skoków cukru we krwi, co jest niekorzystne zarówno dla zdrowia, jak i dla utrzymania prawidłowej masy ciała. Oto lista popularnych produktów o wysokim IG.

Indeks glikemiczny - czym jest?

Indeks glikemiczny to skala, która ocenia, jak szybko spożywany pokarm podnosi poziom glukozy we krwi. Produkty o wysokim IG powodują szybki wzrost poziomu cukru, co może być problematyczne dla osób z cukrzycą oraz tych, którzy starają się schudnąć.

Produkty o wysokim indeksie glikemicznym to głównie te bogate w łatwo przyswajalne węglowodany. Należą do nich biały chleb, słodycze, napoje gazowane oraz niektóre rodzaje owoców. Spożywanie ich w nadmiarze może prowadzić do problemów zdrowotnych, takich jak insulinooporność czy nadwaga.

Takie produkty mają najwyższy indeks glikemiczny

Oto lista popularnych produktów zbożowych, owoców oraz warzyw o bardzo wysokim IG. Ogranicz ich spożycie, jeżeli masz nadwagę lub cukrzycę:

Dieta przy cukrzycy

Dla osób z cukrzycą i tych, którzy chcą kontrolować poziom cukru we krwi, kluczowe jest wybieranie produktów o niskim indeksie glikemicznym. Produkty te powodują wolniejsze i stabilniejsze wzrosty poziomu glukozy we krwi.

Oto lista produktów o niskim IG, które warto włączyć do diety:

  • Awokado (IG 10)

  • Agrest (IG 15)

  • Wiśnie (IG 22)

  • Maliny (IG 25)

  • Sałata (IG 10)

  • Kapusta (IG 15)

  • Ogórek (IG 15)

  • Cukinia (IG 15)

  • Kasza jęczmienna (IG 25)

  • Kasza gryczana (IG 45)

  • Chleb z otrębami (IG 44)

Wysokość indeksu niektórych produktów można także obniżyć odpowiednio je przygotowując. Na przykład ziemniaki charakteryzują się średnim indeksem glikemicznym (60-65). Jednak po ugotowaniu ich indeks rośnie do około 90. Czy cukrzycy powinni zrezygnować z gotowanych ziemniaków? Niekoniecznie! Jeśli chcesz obniżyć IG gotowanych ziemniaków zjedz je z dodatkiem zdrowego tłuszczu np. oliwy oraz chudego mięsa.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska