Indeks glikemiczny - czym jest?
Indeks glikemiczny to skala, która ocenia, jak szybko spożywany pokarm podnosi poziom glukozy we krwi. Produkty o wysokim IG powodują szybki wzrost poziomu cukru, co może być problematyczne dla osób z cukrzycą oraz tych, którzy starają się schudnąć.
Produkty o wysokim indeksie glikemicznym to głównie te bogate w łatwo przyswajalne węglowodany. Należą do nich biały chleb, słodycze, napoje gazowane oraz niektóre rodzaje owoców. Spożywanie ich w nadmiarze może prowadzić do problemów zdrowotnych, takich jak insulinooporność czy nadwaga.
Takie produkty mają najwyższy indeks glikemiczny
Oto lista popularnych produktów zbożowych, owoców oraz warzyw o bardzo wysokim IG. Ogranicz ich spożycie, jeżeli masz nadwagę lub cukrzycę:
Dieta przy cukrzycy
Dla osób z cukrzycą i tych, którzy chcą kontrolować poziom cukru we krwi, kluczowe jest wybieranie produktów o niskim indeksie glikemicznym. Produkty te powodują wolniejsze i stabilniejsze wzrosty poziomu glukozy we krwi.
Oto lista produktów o niskim IG, które warto włączyć do diety:
Awokado (IG 10)
Agrest (IG 15)
Wiśnie (IG 22)
Maliny (IG 25)
Sałata (IG 10)
Kapusta (IG 15)
Ogórek (IG 15)
Cukinia (IG 15)
Kasza jęczmienna (IG 25)
Kasza gryczana (IG 45)
Chleb z otrębami (IG 44)
Wysokość indeksu niektórych produktów można także obniżyć odpowiednio je przygotowując. Na przykład ziemniaki charakteryzują się średnim indeksem glikemicznym (60-65). Jednak po ugotowaniu ich indeks rośnie do około 90. Czy cukrzycy powinni zrezygnować z gotowanych ziemniaków? Niekoniecznie! Jeśli chcesz obniżyć IG gotowanych ziemniaków zjedz je z dodatkiem zdrowego tłuszczu np. oliwy oraz chudego mięsa.
Zobacz także: Takie osoby nie powinny pić kawy z fusami
