https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Te osoby nie powinny jeść buraków. Opinie ekspertów - przy tych schorzeniach buraki mogą zaszkodzić

Agnieszka Kasperek
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Buraki to warzywa bardzo lubiane i popularne w Polsce. Buraki to podstawa wigilijnego barszczu. Robi się z nich też ćwikłę z chrzanem, sałatki, soki. Buraki to samo zdrowie. Zawierają witaminy z grupy B, witaminy C, A, E, K, do tego kwas foliowy, błonnik pokarmowy oraz przeciwutleniacze. Najzdrowszy jest sok wyciśnięty z buraka. Jednak niektóre osoby nie powinny jeść buraków, bo mogą im zaszkodzić. Zobacz, kiedy lepiej nie jeść buraków.

Co można zrobić z czerwonych buraków?

Najczęściej z buraków przygotowujemy barszcz czerwony oraz buraczki tarte jako dodatek do obiadu, na ciepło lub na zimno. Z buraków przyrządza się również soki, zakwasy (bardzo zdrowe) sałatki, ćwikłę z chrzanem, buraki można piec, smażyć, gotować.

Burak - co to za warzywo?

Wszystkie znane odmiany buraka, także te uprawiane w Polsce, pochodzą od buraka dzikiego, który rośnie do dzisiaj na Bliskim Wschodzie, między wybrzeżami Morza Śródziemnego i Czarnego, w okolicach Morza Kaspijskiego i w Indiach.

Co się je z buraka?

Jadalna jest cała roślina, wszystkie części buraka: korzeń (kulisty lub wydłużony) oraz liście (nać). Z botwiny (czyli młodych liści i korzeni buraka) robi się zupę o takiej samej nazwie. Nać młodego buraka (czyli liście) to także świetny dodatek do zup, sałatek czy chłodników.

Czy burak i burak cukrowy to to samo?

Czy buraki cukrowe różnią się od buraków zwyczajnych? A może to to samo? Cukier wytwarzany jest z buraka cukrowego. Ten rodzaj buraka to warzywo przemysłowe. Jego korzeń zawiera największą ilość sacharozy (cukru) - aż 20 proc. Co ciekawe, na pierwszym miejscu pod względem uprawy dla pozyskiwania cukru jest trzcina cukrowa, a nie burak cukrowy. Ale burak jest na podium - zajmuje drugie miejsce.

Burak ćwikłowy natomiast to warzywo, które używamy w kuchni.

Buraki - właściwości

  • Witaminy i minerały: Buraki dostarczają organizmowi wiele cennych składników. Zawierają witaminy z grupy B, witaminy C, A, E, K, minerały: magnez, wapń, cynk, a także błonnik pokarmowy oraz przeciwutleniacze.

  • Wzmocnienie odporności: Buraki dzięki dużej zawartości witaminy C i przeciwutleniaczy, zwiększają naturalną odporność organizmu na choroby i łagodzą przebieg infekcji. Najzdrowszy jest sok wyciśnięty z buraka. Ma on działanie wykrztuśne i zwalcza stan zapalny gardła. Z buraków robi się również zakwas. Dzięki zawartości bakterii probiotycznych zakwas z buraków wspomaga odbudowę naturalnej flory bakteryjnej.

  • Walka z nadwagą: Burak to warzywo idealne dla osób, które walczą z nadwagą i otyłością.

  • Obniżenie cholesterolu: Buraki obniżają poziom cholesterolu we krwi.

  • Wspomaganie trawienia: Buraki łagodzą zgagę, gdyż neutralizuje zbyt kwaśne pH soku żołądkowego.

Osoby z tymi schorzeniami nie powinny jeść buraków

Mimo że buraki są bardzo zdrowe, to jednak niektórzy powinni ich unikać, gdyż mogą zaostrzyć objawy chorobowe. Jeśli masz te schorzenia, nie jedz buraków. Zobacz teraz w galerii, kto nie powinien jeść tych warzyw.

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska