Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tłumy na Festiwalu Smaków Food Trucków w Sępólnie Krajeńskim [zdjęcia]

Sandra Szymańska
Sandra Szymańska
I Festiwal Smaków Food Trucków w Sępólnie Krajeńskim
I Festiwal Smaków Food Trucków w Sępólnie Krajeńskim Marcin Misiak
Kuchnie niemalże z całego świata gościły w Sępólnie Krajeńskim, gdzie 19 i 20 marca odbył się I Festiwal Smaków Food Trucków. Burgery, churros, pad thai, quesadille - takie m.in. dania serwowali kucharze mobilnych restauracji na miejskim targowisku.

I Festiwal Smaków Food Trucków w Sępólnie trwał cały weekend (19-20 marca). O podniebienia mieszkańców, którzy przyszli skosztować „jedzenia pod chmurką” dbali kucharze serwujący kuchnię z najróżniejszych stron świata. Można było spróbować dań, które na co dzień raczej nie goszczą na polskich stołach, takich jak azjatyckie pierożki dim sum, tajskie pad thai, meksykańskie quesadille i tacos, holenderskie kapsalony, gruzińskie chinkali, czy hiszpańskie słodkie churros. Były też klasyczne street foodowe klasyki jak burgery, zapiekanki czy frytki belgijki.

- Organizatorzy wydarzenia dokładają starań, by obecne na wydarzeniach food trucki serwowały różne od siebie dania. Są przedstawiciele kuchni chińskiej, tajskiej, meksykańskiej, gruzińskiej, ukraińskiej, węgierskiej. Nie brakuje street foodowych klasyków i dań orientalnych, przekąsek na słodko i słono. Dania przygotowywane są według autorskich przepisów, często z domowymi sosami lub nietuzinkowymi dodatkami – opowiada Magda Okulewicz, współorganizatorka wydarzenia.

Dodatkową atrakcją były zawody jedzenia na czas burgerów - kto szybciej zje jednego burgera. Stanęło do nich czterech śmiałków: trzech panów i jedna pani. Zwyciężył pan w zielonej bluzie.

Oprócz tego można było wziąć udział w głosowaniu na najsmaczniejszego food trucka festiwalu, rodzinnej grze terenowej lub zrelaksować się w strefie chilloutu. Dla dzieci przygotowano strefę dla najmłodszych.

Restauracje „na kółkach” to coraz bardziej popularna oferta gastronomiczna, głównie w większych miastach Polski. Można je spotkać w samochodzie lub przyczepce.

- Te współczesne mini restauracje wyróżniają się swoją identyfikacją i wąskim, ale dopracowanym menu. Ich twórcy to osoby z pasją, które dbają o świeże składniki i ich staranny dobór. Dania przygotowywane są na miejscu. Choć niektórym osobom food trucki wciąż kojarzą się z samochodami gastronomicznymi z lat 80. i 90., to wystawcy biorący udział w Festiwalu Smaków Food Trucków, prezentują zupełnie nową jakość – zaznacza Okulewicz.

Pełna lista food trucków:

  1. Pan Baozi – chińskie bułeczki baozi
  2. Gruzin – specjały kuchni gruzińskiej
  3. Czebureki – krymskotatarskie pierogi
  4. Wheel Meal – kuchnia meksykańska
  5. Jack Burger – burgery
  6. Para Buch – azjatyckie pierożki dim sum
  7. Kultowe Zapiekanki – klasyka polskiego street foodu
  8. Kapsalon Pomorze – holenderskie kapsalony
  9. Zebra Burger – burgery
  10. Chinkali – gruzińskie chinkali
  11. Churros Amigos – hiszpańskie paluchy
  12. Food Cab – zapiekane buły
  13. Nood-Lee – makarony z woka
  14. Belgijki – frytki duże, grube i chrupiące
  15. Świnki Trzy – kanapki z szarpaną wieprzowiną

Festiwal Smaków Food Trucków 2022 w Sępólnie - zdjęcia:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska