I Festiwal Smaków Food Trucków w Sępólnie trwał cały weekend (19-20 marca). O podniebienia mieszkańców, którzy przyszli skosztować „jedzenia pod chmurką” dbali kucharze serwujący kuchnię z najróżniejszych stron świata. Można było spróbować dań, które na co dzień raczej nie goszczą na polskich stołach, takich jak azjatyckie pierożki dim sum, tajskie pad thai, meksykańskie quesadille i tacos, holenderskie kapsalony, gruzińskie chinkali, czy hiszpańskie słodkie churros. Były też klasyczne street foodowe klasyki jak burgery, zapiekanki czy frytki belgijki.
- Organizatorzy wydarzenia dokładają starań, by obecne na wydarzeniach food trucki serwowały różne od siebie dania. Są przedstawiciele kuchni chińskiej, tajskiej, meksykańskiej, gruzińskiej, ukraińskiej, węgierskiej. Nie brakuje street foodowych klasyków i dań orientalnych, przekąsek na słodko i słono. Dania przygotowywane są według autorskich przepisów, często z domowymi sosami lub nietuzinkowymi dodatkami – opowiada Magda Okulewicz, współorganizatorka wydarzenia.
Dodatkową atrakcją były zawody jedzenia na czas burgerów - kto szybciej zje jednego burgera. Stanęło do nich czterech śmiałków: trzech panów i jedna pani. Zwyciężył pan w zielonej bluzie.
Oprócz tego można było wziąć udział w głosowaniu na najsmaczniejszego food trucka festiwalu, rodzinnej grze terenowej lub zrelaksować się w strefie chilloutu. Dla dzieci przygotowano strefę dla najmłodszych.
Restauracje „na kółkach” to coraz bardziej popularna oferta gastronomiczna, głównie w większych miastach Polski. Można je spotkać w samochodzie lub przyczepce.
- Te współczesne mini restauracje wyróżniają się swoją identyfikacją i wąskim, ale dopracowanym menu. Ich twórcy to osoby z pasją, które dbają o świeże składniki i ich staranny dobór. Dania przygotowywane są na miejscu. Choć niektórym osobom food trucki wciąż kojarzą się z samochodami gastronomicznymi z lat 80. i 90., to wystawcy biorący udział w Festiwalu Smaków Food Trucków, prezentują zupełnie nową jakość – zaznacza Okulewicz.
Pełna lista food trucków:
- Pan Baozi – chińskie bułeczki baozi
- Gruzin – specjały kuchni gruzińskiej
- Czebureki – krymskotatarskie pierogi
- Wheel Meal – kuchnia meksykańska
- Jack Burger – burgery
- Para Buch – azjatyckie pierożki dim sum
- Kultowe Zapiekanki – klasyka polskiego street foodu
- Kapsalon Pomorze – holenderskie kapsalony
- Zebra Burger – burgery
- Chinkali – gruzińskie chinkali
- Churros Amigos – hiszpańskie paluchy
- Food Cab – zapiekane buły
- Nood-Lee – makarony z woka
- Belgijki – frytki duże, grube i chrupiące
- Świnki Trzy – kanapki z szarpaną wieprzowiną
Festiwal Smaków Food Trucków 2022 w Sępólnie - zdjęcia:
