W organizmie pełnią wiele ważnych funkcji, między innymi budują i zapewniają elastyczność błon komórkowych, chronią serce poprzez zapewnienie odpowiedniego stężenia i proporcji cholesterolu czy umożliwiają trawienie i wchłanianie witamin A, D, E, K. Dzienne spożycie tłuszczu zgodnie z normami żywieniowymi, powinno być dostosowane do potrzeb fizjologicznych człowieka zależnych nie tylko od płci i stanu zdrowia, ale również od wieku oraz etapu życia, na którym się znajdujemy. Dlatego dieta seniorów, czyli osób po 65. roku życia, nieco różni się od tej, zalecanej młodszym osobom.
Wraz z wiekiem, zauważalna jest tendencja zmniejszania bądź nawet zaprzestawania aktywności fizycznej. Seniorzy, których aktywność jest ograniczona, powinni pobierać w diecie mniej energii z tłuszczu, aby zapobiegać nadwadze i otyłości, jednak wciąż powinni dostarczać organizmowi takich ilości białka, witamin i składników mineralnych, jak w czasach młodości. Osoby prowadzące aktywny tryb życia, powinny dostarczać organizmowi więcej energii - mogą jeść więcej, dostarczając organizmowi niezbędnych składników odżywczych
Niezależnie od zawartości energetycznej spożywanych posiłków seniorzy powinni pamiętać, by stosować się do kilku nadrzędnych zasad dietetycznych, to znaczy aby spożywać regularnie w ciągu dnia 5-6 urozmaiconych posiłków w regularnych odstępach czasowych, w tym obiad w postaci ciepłej, spożywać zbilansowane dania, dostarczając organizmowi niezbędnych składników odżywczych, a także przyjmować dużo napojów (przynajmniej 2 litry wody dziennie).
ZOBACZ TAKŻE: Dietetyk ostrzega przed tłuszczami trans. "Tłuszcze trans obniżają płodność"
(Źródło:Dzień Dobry TVN, Dostawca: TVN)