Co to są nowalijki? Oto przykłady wiosennych warzyw
Nowalijki to młode warzywa, które w sprzedaży ukazują się po raz pierwszy wiosną, w nowym sezonie. Do nowalijek zaliczamy m.in.:
szczypiorek,
rzodkiewki,
sałatę,
ogórki,
młodą marchew,
pomidory,
rzeżuchę.
Nowalijki pochodzące z polskich upraw po raz pierwszy znajdziemy w sklepach od marca do maja. Trzeba jednak pamiętać, że pochodzą one z upraw szklarniowych. Te, które rosną na polu trafiają do klientów najwcześniej w maju, częściej na przełomie maja i czerwca.
Przy takich schorzeniach lepiej uważać na nowalijki. Oni muszą ich unikać
Dla wielu z nas jedzenie nowalijek kojarzy się z zadbaniem o zdrowie po zimie. Jednak niektóre osoby muszą na nie uważać. Jedzenie wiosennych warzyw jest odradzane przy niektórych schorzeniach. Kto powinien ich unikać? Zobacz w naszej galerii.
Jeśli zdecydowaliśmy się na włączenie do diety wiosennych warzyw pamiętajmy o kilku ważnych kwestiach. Warzywa należy spożyć jak najszybciej po kupieniu w sklepie, wybierajmy takie, które nie mają śladów pleśni, plam, czy przebarwień liści. Nie trzymajmy ich także w plastikowych torebkach i foliówkach. Nowalijki, choć są zdrowe, nie powinny być także głównym źródłem witamin. Pamiętajmy, że dieta musi być odpowiednio zbalansowana.
