- Z roku na rok poziom imprezy jest coraz wyższy - mówi Dariusz Gwiazda, szef kuchni, koordynator konkursu. - Będziemy tu gościć kucharzy z całej Polski. Do końca nie będą wiedzieli, co ich czeka. Dowiedzą się dopiero, gdy każdy wylosuje swój tajemniczy black box (czarną skrzynię).
Każdy z kucharzy w 80 minut będzie musiał przyrządzić sześć dań głównych na gorąco - to będzie prawdziwe wyzwanie. Wszystkie przyrządzone dania sprawdzi piątka jurorów. - Jury oceni smak potraw, ich wygląd, a także technikę, jakiej każdy kucharz będzie używał - tłumaczy Gwiazda. - A kucharz, który zwycięży, we wrześniu przyszłego roku weźmie udział w półfinale Kulinarnego Pucharu Polski. Jest zatem o co walczyć.
Przez cały piątek w Hotelu City będzie bardzo smacznie. Zobaczymy między innymi pokazy kulinarne na żywo. - Wrócimy do zapomnianych nieco ostatnimi laty dań z podrobów - mówi Gwiazda. - Zapraszamy na pokazy uczniów szkół gastronomicznych - dwa razy - między godz. 11 a 12 i 13 a 14. Będą mogli podpatrywać kucharzy przy pracy i nauczyć się czegoś ciekawego.

Tegoroczna edycja Potyczek jest poświęcona pamięci zmarłego w tym roku Tomasza Górskiego, szefa kuchni bydgoskiej Warzelni i twórcy Studia Zupy. Górski w 2009 roku wygrał Kujawsko-Pomorskie Potyczki Kulinarne.