WIDEO: Te zwierzęta przyszły na świat w toruńskim Ogrodzie Zoobotanicznym!

Festiwal Gęsiny to najważniejsza część organizowanej przez Województwo Kujawsko-Pomorskie akcji „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina”. Na Świętego Marcina, czyli na 11 listopada, a więc Narodowe Święto Niepodległości. Od lat tradycją w regionie stało się świętowanie przy stole z potrawami z gęsiny. Jednym z powodów jest fakt, że Kujawsko-Pomorskie słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.
Festiwal Gęsiny: atrakcji pierwszego dnia nie zabrakło
W taki sposób jednym ze stałych elementów obchodów Narodowego Święta Niepodległości w Toruniu i okolicy stał się Festiwal Gęsiny. W tym rok, tak jak w poprzednim, został zorganizowany na terenie Ośrodka Doradztwa Rolniczego w podtoruńskim Przysieku. Zaplanowano go na piątek i sobotę 10 i 11 listopada.
Polecamy
W piątek w ramach festiwalu zaczął działać największy w Polsce jarmark gęsinowy. Można tu kupić żywe tuszki, potrawy z gęsiny oraz produkty regionalne.
Ważną częścią festiwalu są prezentacje kulinarnych sław. W piątek w Przysieku były prezentacje właściciela i szefa kuchni Restauracji Piernicova w Toruniu, uczestnika Top Chef Polska, laureata wielu kulinarnych konkursów krajowych Bartłomieja Witkowskiego oraz restauratorki i gwiazdy programów kulinarnych m.in. "Kuchennych rewolucji" Magdy Gessler.
- Gęsina cudownie brzmi, ale to pod względem mięsa najtrudniejszy ptak na świecie - mówiła Magda Gessler. - Wielu boi się robić gęsinę. Niestety, wypadła z tradycji przez komunę. Gęsina jest bardzo zdrowa, bez cholesterolu. Być może przybliżymy ją poprzez dania, które pokażemy podczas prezentacji. Pamiętajmy, że gęsinę można jeść jak polędwicę. Tatar z gęsiny jest jednym z tatarów na świecie
Gęsina w Przysieku: oto program na drugi dzień festiwalu
Festiwal Gęsiny 2023 będzie kontynuowany w sobotę 11 listopada. W programie są kolejne prezentacje: szefa hotelowych kuchni Konrada Korszli oraz kucharza, autora kulinarnych książek i programów telewizyjnych Pascala Brodnickiego.
Polecamy
Oto program festiwalu na sobotę 11 listopada:
- godzina 10 - otwarcie Jarmarku Gęsinowego;
- godzina 10 - rozpoczęcie działalności Gęsiej Karczmy i strefy dziecięcej;
- godzina 10.30 - start działań promocyjnych - konkursy z nagrodami;
- godzina 11 - prezentacje kulinarne Konrada Korszli, pokaz zakończony degustacją;
- godzina 12 - wspólne wykonanie Hymnu Państwowego Rzeczypospolitej Polskiej;
- godzina 12.30 - prezentacje kulinarne Konrada Korszli, pokaz zakończony degustacją;
- godzina 14 oraz 15.30 - prezentacje kulinarne Pascala Brodnickiego, pokaz zakończony degustacją;
- godzina 16.30 - taneczna biesiada przy muzyce na żywo w Gęsiej Karczmie;
- godzina 20 - zakończenie działalności Gęsiej Karczmy.
Przypomnijmy, że na Festiwal Gęsiny w Przysieku można dojechać bezpłatnym autobusem z Torunia.
- Odjazdy z placu św. Katarzyny (przy budynku CKU) o godzinach: 10.00; 10.30; 11.00; 11.30; 12.00; 12.30; 13.00; 13.30; 14.00; 14.30; 15.00; 15.30; 16.00; 16.30; 17.00; 17.30; 18.00; 18.30. Po drodze autobusy zatrzymają się na przystanku przy ulicy Kraszewskiego.
- Odjazdy z Przysieka do Torunia o godzinach: 11.00; 11.30; 12.00; 12.30; 13.00; 13.30; 14.00; 14.30; 15.00; 15.30; 16.00; 16.30; 17.00; 17.30; 18.00; 18.30; 19.00; 19.30.
Polecamy nasze grupy i strony na Facebooku:
[lista]
[*]Bieżące wypadki i utrudnienia w Kujawsko-Pomorskiem
[*]Gdzie dobrze zjeść w Toruniu i okolicach?
[*]Toruń Retro!
[*]Sport w Toruniu