Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów, pitych niemal na całym świecie. Doskonale smakuje na ciepło i na zimno. Można do niej dodawać miód, imbir, cynamon, czy plasterki cytryny, tak by nabrała jeszcze bardziej niesamowitego aromatu.
Jednak nie można zapominać, że herbata jest nie tylko smaczna, ale także zdrowa. Różne jej odmiany mają nieco odmienne działanie, dlatego warto je poznać, by wybrać te, które najlepiej się nam przysłużą.
Herbaty owocowe i ziołowe
Herbata to według definicji napar z liści drzewa herbacianego, jednak potocznie mówi się także o herbatach owocowych oraz ziołowych. Te pierwsze robione są z suszonych owoców oraz płatków kwiatów – popularny jest hibiskus, malina, czy róża. Są na tyle słodkie, że pija się je bez cukru, będąc idealne dla dzieci.
Z kolei herbaty ziołowe – jak sama nazwa wskazuje – przygotowywane są z suszonych ziół. Chętnie wybierany jest rumianek, melisa, szałwia, czy mięta. Takie napary niekoniecznie są smaczne, ale za to korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Mogą mieć m.in. działanie uspokajające, ściągające, czy nasenne. Zobacz naszą galerię i poznaj rodzaje oraz właściwości herbat!
