Skąd pochodzi herbata?
Najstarsze podania na temat herbaty wywodzą się już ze starożytnych Chin. W Europie herbata pojawiła się dopiero w XVI wieku - prawdopodobnie „przywędrowała” do Rosji w 1550 roku, wraz z arabską karawaną. Nazwa herbata to połączenie dwóch wyrazów: herba (z łaciny „zioło”) oraz thea (zlatynizowana postać chińskiej nazwy rośliny).
Na co dobra jest herbata?
Klasyczna czarna herbata wykazuje wiele właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim:
- działa pobudzająco ze względu na dużą zawartość teiny,
- obniża ciśnienie krwi, poprawia krążenie,
- hamuje rozwój bakterii w układzie pokarmowym,
- poprawia trawienie,
- chroni zęby przed próchnicą.
Przeczytaj także: Te zioła i rośliny są dobre na odchudzanie. Zobacz domowe sposoby - co i jak stosować
Takie znane herbaty są szkodliwe?
Herbatę traktujemy jako napój, który raczej służy naszemu zdrowiu niż mu szkodzi. Możemy dodać do niej cytrynę, miód, imbir i inne aromatyczne zioła, a otrzymamy mieszankę do walki z przeziębieniem.
Nie każda herbata jest jednak dobra dla naszego organizmu - wiele zależy od odmiany, składu, a także sposobu pakowania czy techniki parzenia. Niektóre herbaty pite regularnie mogą powodować takie schorzenia, jak nadciśnienie, cukrzyca i otyłość. Zobacz na kolejnych slajdach galerii, o jakie herbaty chodzi:
Zdrowie
