Herbata – różne opcje do wyboru
Herbata sama w sobie jest pyszna, ale można jej smak dodatkowo podkręcić. W sklepach znajdziemy herbaty aromatyzowane, jednak często ich aromat z czasem znacząco słabnie.
Z kolei gotowe kompozycje naparów z owocami, czy kwiatami nie muszą nam odpowiadać. Dlatego też idealnym rozwiązaniem jest samodzielne dozowanie dodatków, dzięki czemu każda herbata będzie mieć niepowtarzalny smak!
Rodzaj herbaty a różne dodatki
Rodzaj zaparzanej herbaty ma bardzo duże znaczenie przy wyborze odpowiednich dodatków. Do tych o mocnym aromacie należy dobierać produkty o równie intensywnym smaku, by były one wyczuwalne w naparze.
Z kolei w przypadku delikatniejszych herbat nie powinno się sypać dużej ilości dodatków, by nie przyćmić ich oryginalnego smaku. Poniżej podajemy listę produktów, najlepiej pasujących do konkretnych gatunków herbat.
- Herbata czarna: najmocniejsza ze wszystkich. Pasują do niej takie dodatki jak mleko, różne przyprawy, a także owoce cytrusowe, najlepiej suszone.
- Herbata biała lub zielona: mają delikatny aromat, idealnie komponują się z suszonymi owocami i kwiatami, a także naturalnym miodem.
- Herbata czerwona: posiada charakterystyczny nieco ziemisty aromat, który mało komu odpowiada. Na szczęście dodatek owoców cytrusowych skutecznie poprawi jej smak.
- Herbata Rooibos: jest z natury słodkawa, więc nie trzeba jej dosładzać. Warto przełamać jej smak nutą kwaśną lub pikantną, choć łasuchy zadowolą się wanilią lub karmelem.
- Herbaty ziołowe: smak pokrzywy, melisy czy rumianku nie jest niestety zbyt przyjemny. Warto dodać zatem do takiego naparu świeżych lub suszonych owoców.
Najlepsze dodatki do różnych herbat
Chcesz wznieść smak herbaty na wyższy poziom? Dorzuć do niej odpowiednie dodatki! W naszej galerii znajdziesz najciekawsze inspiracje wraz z informacjami do jakich naparów najbardziej pasują.