Dynia to bardzo uniwersalne pod kątem kulinarnym warzywo. Można przygotować z niej rozgrzewający krem, a także wykorzystać miąższ do przyrządzenia aromatycznych placków, muffinów, kotletów, a nawet sernika! Pestki doskonale nadadzą się jako dodatek do sałatek i ciast. Dynie przy swoim urokliwym wyglądzie mogą również posłużyć jako jesienna ozdoba wnętrza i ogrodu.
Zobacz także:Takie są wyjątkowe właściwości zdrowotne dyni. To ona wzmacnia układ odpornościowy na jesień
Dynie to jednoroczne warzywa z rodziny dyniowatych. Zaliczają się do niej także np.:
- arbuz,
- cukinia,
- kabaczek,
- ogórek.
Dynia nieodłącznie kojarzy nam się z jesienią. Głównie ze świętem Halloween, kiedy warzywa zdobią nasze domostwa i ulice. Warto jednak pamiętać, że dynie są przede wszystkim bardzo zdrowymi i wartościowymi warzywami.
Takie są właściwości dyni. Takie są skutki jedzenia dyni dla naszego organizmu
Dynie zawierają wiele witamin i wartości odżywczych. Kto powinien włączyć je do diety? Zobacz, jakie są skutki jedzenia dyni dla naszego organizmu. Szczegóły w naszej galerii.
