Rosół – prosty i swojski
Swojski, domowy rosół to zupa, którą wszyscy kochają. Jest pyszny, rozgrzewający, a także prosty w przygotowaniu. Do jego przygotowania wykorzystuje się mięso i warzywa, które z łatwością dostaniemy w każdym sklepie.
Kilka listków laurowych, ziarenek ziela angielskiego, sól i pieprz – to klasyczna kombinacja przypraw rosołowych. Czy jednak nie można nieco podkręcić smaku tej zupy, by nasz rosół był inny niż wszystkie? W jaki sposób go zaserwować?
Z czym serwować rosół?
Rosół można serwować na wiele różnych sposobów. Najwięcej osób wybiera drobny makaron typu nitki, choć dzieci często domagają się tego w kształcie muszelek, literek, czy świderków.
Najlepszy będzie oczywiście ten jajeczny, domowy, jednak w ramach eksperymentów kulinarnych warto sięgnąć po ten razowy, orkiszowy, czy strączkowy – makarony z groszku czy soczewicy są zdrowe i bajecznie kolorowe!
Druga opcja to rosół z ryżem – zdecydowanie mniej popularna, choć ma swoich zwolenników. Taka potrawa będzie idealna dla osób z problemami trawiennymi – ryż jest delikatny dla żołądka, a nawet sprzyja gojeniu stanów zapalnych. Więcej cennych właściwości ma ryż brązowy, jednak biały jest bardziej uniwersalny w smaku.
Trzecia opcja to wszelkiego rodzaju kluski. Kładzione, przecierane, lane – wszystkie będą idealne! Robi się je szybciej i łatwiej niż domowy makaron, a przy tym smakują doskonale. Do tego są bardzo sycące, a ich nadmiar można przechowywać w lodówce i wykorzystać do innego posiłku np. mięsa z sosem.


pixabay
Najlepsze dodatki do rosołu
Do swojskiego rosołu możemy dodać różne ciekawe składniki, dzięki którym smak dania będzie głębszy, bardziej wyrazisty, złożony. Ponadto, za ich sprawą danie może okazać się jeszcze zdrowsze czy bardziej sycące! Co warto wrzucić do naszego rosołu? Najciekawsze propozycje znajdziesz w galerii zdjęć!