Podgrzewanie w kuchence mikrofalowej
Kuchenka mikrofalowa to dla wielu bardzo ważny element kuchni. Jest bardzo praktyczna: pozwala szybko i wygodnie podgrzać różnego rodzaju potrawy. Ponadto, jest prosta w obsłudze, więc nauka korzystania z niej nie będzie zbyt skomplikowana.
W kuchence mikrofalowej można podgrzewać wiele potraw. W wielu sklepach bez problemu można znaleźć gotowe dania, które wręcz należy zagrzać właśnie w mikrofali. Z drugiej jednak strony nie brakuje składników, których nie wolno tam umieszczać.
Czego nie wolno wkładać do mikrofalówki?
Podgrzewając danie w kuchence mikrofalowej, bardzo istotne jest to, co oprócz niego wkładamy na obrotowy talerz. Najlepiej potrawę, którą chcemy zagrzać, jest umieścić na gładkim, pozbawionym ozdób talerzyku lub w opakowaniu ze specjalnym oznaczeniem, że może być stosowane w mikrofalówce.
Czego nie wolno wkładać do mikrofalówki?
- plastikowych pojemników i sztućców, z wyjątkiem tych, które mają specjalne oznaczenia, że są przeznaczone do używania w kuchence mikrofalowej
- pojemników ze styropianu
- metalowych naczyń i sztućców
- talerzyków, kubków czy innych elementów zastawy z pozłacanymi ozdobami
- folii aluminiowej
- papierowych torebek i serwetek
- zamkniętych pojemników z żywnością
Tych produktów nie wolno podgrzewać w mikrofalówce - lista
Jakiego jedzenia nie wolno umieszczać w mikrofalówce? Niektóre produkty stracą na walorach smakowych, inne mogą być nawet niebezpieczne. Mamy całą listę! Koniecznie sprawdź naszą galerię!
