W projekcie wzięło udział 15 uczniów z Zespołu Szkół im. Cypriana Kamila Norwida z Nowego Miasta Lubawskiego, którzy zostali wyłonieni przez szkolną komisję rekrutacyjną. Zajęcia odbywały się w internacie w Brodnicy przy ul. Mazurskiej.
Prowadziła je instruktorka carvingu - Jolanta Motylińska, która pokazywała, jak sprawić, aby potrawy stały się bardziej atrakcyjne i miały estetyczny wygląd. Każdy z uczestników uczył się, jak rzeźbione owoce i warzywa mogą nadać niepowtarzalny wygląd potrawom i udekorować stół.
Wśród ozdobionych potraw można było zauważyć np. kwiaty z kapusty pekińskiej czy marchwi, wachlarze z ogórka, gwiazdy z kiwi, róże z buraka i wiele innych kolorowych kompozycji. Udekorowane potrawy przyciągały uwagę nie tylko poprzez staranność wykonania, ale także ze względu na wyjątkowe kształty, które uczestnicy wydobyli z owoców i warzyw. Kursanci jednomyślnie uznali, że szkolenie było bardzo interesujące.