W województwie kujawsko-pomorskim rośnie 151,68 hektarów sadów wiśniowych, najwięcej w powiecie włocławskim - 72,13 ha.
Wiśnia jest jednym z wielu drzew owocowych, ale szczególnym z uwagi na swoje zalety. Wyrazisty smak wiśni gwarantuje ciekawe przetwory: nalewki, konfitury, syropy, musy, wina. Wiśnie pasują też jako dodatek do dań wytrawnych, np. kaczki.
Najlepszą metodą utrwalania wiśni jest mrożenie – owoce te tracą wtedy najmniej wartości odżywczych i zachowują większość właściwości prozdrowotnych.
- Najcenniejsze to polifenole, grupa związków o niesamowicie korzystnym potencjale prozdrowotnym - podaje Paulina Gąsiewska z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.- Mają m.in. działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe. Są ważnym powodem, dla którego warto spożywać wiśnie. Zawartość polifenoli w wiśniach jest prawie 4 razy większa niż w malinach i 2 razy większa niż w truskawkach.
Wiśnia występuje w około 60 gatunkach w strefie umiarkowanej półkuli północnej, głównie we wschodniej Azji. W Japonii jest otoczona kultem. Sakura to japońska nazwa ozdobnych drzew wiśniowych i ich kwiatów. Najbardziej cenione są tam drzewa somei-yoshino o białych kwiatach. Japończycy śledzą przesuwający się od południa na północ czas kwitnienia wiśni, który w ich kraju kończy się na początku maja na wyspie Hokkaido.
Te szkodniki atakują wiśnie najczęściej
U nas wiśnie właśnie właśnie owocują i niekiedy z marnym skutkiem. Badacze z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach ustalili, które szkodniki szczególnie zagrażają polskim drzewom wiśniowym. Sprawdźcie w naszej galerii.
Źródła: NCEŻ, IO w Skierniewicach
