Istnieje bardzo wiele typów raka, nie ma też jednej przyczyny powstawania tej choroby. Zazwyczaj czynnikiem sprawczym jest uszkodzenie komórek w naszym organizmie - pod wpływem szkodliwej substancji komórka może zacząć działać inaczej niż powinna i przestaje działać w zgodzie z naszym organizmem.
Codziennie zupełnie nieświadomie spożywamy produkty, które mogą się okazać szkodliwe dla naszego organizmu. Wymienione produkty mogą przyczyniać się do rozwoju raka przełyku, jelita grubego, żołądka, mózgu, płuc, białaczkę a nawet raka piersi!
Jakie to produkty? Zobacz w galerii poniżej.
Szokujące wyniki badań. 15 produktów spożywczych. Wszystkie ...
Serwis businessinsider.com.pl donosi, że wielu przypadkach nasz system odpornościowy radzi sobie z takimi zbuntowanymi komórkami i niszczy je, zanim zdążą one się przesadnie rozprzestrzenić. Jeśli jednak układ jest z jakiegoś powodu osłabiony możemy zachorować. Ponadto część z nas rodzi się z uśpionymi genami, które pod wpływem pewnych czynników mogą przerodzić się w raka.
Najgroźniejsze czynniki rakotwórcze:
- palenie tytoniu
- otyłość
- alkohol
- wirusowe czynniki
- nadmierna ekspozycja na promienie słoneczne i solarium
- czynniki rakotwórcze związane z pracą zawodową
