https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

W Kołudzie Wielkiej dyskutowano o walorach mięsa owczego i jagnięcego [zdjęcia]

(FI)
Dominik Fijałkowski
W ramach unijnego programu "Biożywność" w Instytucie Zootechniki Zakładzie Doświadczalnym w Kołudzie Wielkiej odbył się panel ekspertów. Dyskutowali oni o walorach kulinarnych mięsa owczego i jagnięcego.

Kołuda Wielka. Spotkali się znawcy owiec i jagnięciny

Głos zabierali naukowcy prof. Bronisław Borys i dr inż. Dariusz Lisiak, a także Piotr Szczygielski z Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni w Warszawie oraz dr Jolanta Nalewaj, dietetyk medyczny.

Odbyła się degustacja mięsą jagnięcego wyprodukowanego według technologii w ramach programu "Biożywność". Samkowano też serów owczych pochodzących z kołudzkiego zakładu.

Goście mieli okazję obejrzeć Instytut Zootechniki w Kołudzie. Zwiedzili obiekty, w których prowadzona jest hodowla gęsi białych kołudzkich i owiec.

Czytaj e-wydanie »
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska