W ramach unijnego programu "Biożywność" w Instytucie Zootechniki Zakładzie Doświadczalnym w Kołudzie Wielkiej odbył się panel ekspertów. Dyskutowali oni o walorach kulinarnych mięsa owczego i jagnięcego.
Kołuda Wielka. Spotkali się znawcy owiec i jagnięciny
Głos zabierali naukowcy prof. Bronisław Borys i dr inż. Dariusz Lisiak, a także Piotr Szczygielski z Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni w Warszawie oraz dr Jolanta Nalewaj, dietetyk medyczny.
Odbyła się degustacja mięsą jagnięcego wyprodukowanego według technologii w ramach programu "Biożywność". Samkowano też serów owczych pochodzących z kołudzkiego zakładu.
Goście mieli okazję obejrzeć Instytut Zootechniki w Kołudzie. Zwiedzili obiekty, w których prowadzona jest hodowla gęsi białych kołudzkich i owiec.