Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

W Sępólnie Krajeńskim będzie zlot food trucków. Smaki świata z Europy, Azji i Afryki

Sandra Szymańska
Sandra Szymańska
Pysznych dań z food trucków po raz kolejny będzie można skosztować na sępoleńskim targowisku.
Pysznych dań z food trucków po raz kolejny będzie można skosztować na sępoleńskim targowisku. Sandra Szymańska
To będzie weekend pełen smaków. 22 i 23 kwietnia w Sępólnie Krajeńskim po raz drugi pojawią się mobilne restauracje. Festiwal Smaków Food Trucków odbędzie się na miejskim targowisku.

Food trucki, czyli restauracje „na kółkach” to coraz bardziej popularna oferta gastronomiczna, głównie w większych miastach Polski. Można je spotkać w samochodzie lub przyczepce. Przysmaki z Azji, Europy oraz Ameryki znajdą się na sępoleńskim targowisku w sobotę i niedzielę, 22 i 23 kwietnia. II Festiwal Smaków Food Trucków zabierze miłośników jedzenia „pod chmurką” w kulinarną podróż. Organizatorzy zadbają, by obecne na wydarzeniach food trucki serwowały różne od siebie dania.

- Na fanów kuchni śródziemnomorskiej czekać będą owoce morza. Spodziewajcie się kalmarów oraz krewetek w różnych wersjach. Przedstawiciele kuchni azjatyckiej zaserwują pad thai: z kurczakiem, wołowiną, krewetkami lub tofu. Poszukiwaczom ostrych i wyrazistych smaków polecamy odwiedzić food trucka z kuchnią meksykańską. Znajdziecie tam między innymi: tradycyjne chilli con carne, aromatyczne burrito oraz chrupiące, wypełnione dodatkami po brzegi taco – zachęca organizatorka Sylwia Mieszkowska. - Nie zabraknie też klasyków street foodu, czyli: burgerów, zapiekanek oraz corn dogów. Idealną opcją na mniejszy głód będą chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku frytki belgijskie, serwowane w duecie z rzemieślniczymi sosami. Na deser natomiast polecają się kultowe hiszpańskie churrosy, z posypką lub polewą czekoladową – wymienia.

Oprócz doznań kulinarnych, przewidziane są atrakcje dodatkowe, takie jak zawody jedzenia na czas, w których do wygrania będą smakowite bony na dania z food trucków oraz festiwalowe gadżety, głosowanie na najsmaczniejszego food trucka festiwalu, strefa chilloutu, rodzinna gra terenowa i kolorowe dmuchańce dla dzieci.

Dań z food trucków będzie można posmakować od godziny 12 do godziny 21.00 w sobotę (22.04) i do godziny 20.00 w niedzielę (23.04).

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska