Food trucki, czyli restauracje „na kółkach” to coraz bardziej popularna oferta gastronomiczna, głównie w większych miastach Polski. Można je spotkać w samochodzie lub przyczepce. Przysmaki z Azji, Europy oraz Ameryki znajdą się na sępoleńskim targowisku w sobotę i niedzielę, 22 i 23 kwietnia. II Festiwal Smaków Food Trucków zabierze miłośników jedzenia „pod chmurką” w kulinarną podróż. Organizatorzy zadbają, by obecne na wydarzeniach food trucki serwowały różne od siebie dania.
- Na fanów kuchni śródziemnomorskiej czekać będą owoce morza. Spodziewajcie się kalmarów oraz krewetek w różnych wersjach. Przedstawiciele kuchni azjatyckiej zaserwują pad thai: z kurczakiem, wołowiną, krewetkami lub tofu. Poszukiwaczom ostrych i wyrazistych smaków polecamy odwiedzić food trucka z kuchnią meksykańską. Znajdziecie tam między innymi: tradycyjne chilli con carne, aromatyczne burrito oraz chrupiące, wypełnione dodatkami po brzegi taco – zachęca organizatorka Sylwia Mieszkowska. - Nie zabraknie też klasyków street foodu, czyli: burgerów, zapiekanek oraz corn dogów. Idealną opcją na mniejszy głód będą chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku frytki belgijskie, serwowane w duecie z rzemieślniczymi sosami. Na deser natomiast polecają się kultowe hiszpańskie churrosy, z posypką lub polewą czekoladową – wymienia.
Oprócz doznań kulinarnych, przewidziane są atrakcje dodatkowe, takie jak zawody jedzenia na czas, w których do wygrania będą smakowite bony na dania z food trucków oraz festiwalowe gadżety, głosowanie na najsmaczniejszego food trucka festiwalu, strefa chilloutu, rodzinna gra terenowa i kolorowe dmuchańce dla dzieci.
Dań z food trucków będzie można posmakować od godziny 12 do godziny 21.00 w sobotę (22.04) i do godziny 20.00 w niedzielę (23.04).
