https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Warto jeść truskawki. Mają więcej witaminy C niż cytrusy i wspomagają odchudzanie

Agnieszka Romanowicz
Spożycie truskawek w sezonie deklaruje 98 proc. Polaków. Najbardziej lubimy polskie truskawki, ale nie każdy potrafi odróżnić rodzime owoce od sprowadzanych.
Spożycie truskawek w sezonie deklaruje 98 proc. Polaków. Najbardziej lubimy polskie truskawki, ale nie każdy potrafi odróżnić rodzime owoce od sprowadzanych. Pixabay
Zaczął się sezon na truskawki. Poszukujemy zwłaszcza owoców polskich. Wyjaśniamy, jak odróżnić je od sprowadzanych i dlaczego truskawki są bardzo cenne dla naszego zdrowia.

Najbardziej lubimy polskie truskawki, ale nie każdy potrafi odróżnić rodzime owoce od sprowadzanych. Polska truskawka intensywnie pachnie, jej szypułka jest świeża, soczyście zielona, sztywna i delikatnie odstaje od owocu. Truskawki importowane są podłużne i jaśniejsze przy szypułce. Sama szypułka nie jest świeża i sztywna, nie odstaje już od owocu. Szypułki truskawek marokańskich są nieproporcjonalnie duże i długie.

Jakie właściwości mają truskawki?

Spożycie truskawek w sezonie deklaruje 98 proc. Polaków. To dobre dla naszego zdrowia.

- Truskawki to bogactwo składników odżywczych – informuje Małgorzata Mękus z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej. - Znajdziemy w nich cenne witaminy i minerały. Truskawki są lepszym źródłem witaminy C niż cytrusy – 100 g dojrzałych truskawek dostarcza ok. 70 mg tej witaminy! Warto też zaznaczyć, że dojrzałe owoce zawierają nawet 20 proc. więcej witaminy C niż owoce dojrzewające, zatem truskawki warto jeść w pełni dojrzałe.

W truskawkach znajdziemy także witaminy z grupy B (B1, B2, B6, PP) oraz witaminę A. Truskawki stanowią cenne źródło żelaza chroniącego przed anemią. Zawierają też wapń i fosfor wzmacniający kości, potas obniżający ciśnienie krwi, magnez kojący nerwy, a także mangan poprawiający pamięć.

NCEŻ podaje, że truskawki, podobnie jak czosnek czy cebula, zawierają fitoncydy: - Są to związki o silnych właściwościach bakteriobójczych, dzięki czemu sprzyjają leczeniu stanów zapalnych. Wpływają korzystnie na układ krążenia, więc może nieprzypadkowo swoim kształtem przypominają serce.

Badania naukowe potwierdziły, że truskawki mają właściwości obniżające poziom „złego” cholesterolu LDL i triglicerydów. - Truskawki mają fantastyczne właściwości wspomagające odchudzanie – zawierają w swoim składzie pektyny (rozpuszczalna frakcja błonnika), które ułatwiają pracę jelit. Ponadto truskawki działają oczyszczająco i moczopędnie (w 90 proc. składają się z wody). Dodatkowym atutem jest niska kaloryczność – stugramowa porcja to tylko ok. 30 kcal oraz niski indeks glikemiczny – zachwala Małgorzata Mękus.

Źródło: Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

A
Alicja
Bardzo lubię truskawki, czekam na lato, żeby się w pełni sezon zaczął, ja to lubię sobie je pomrozić i dodać do cisowianki i tak pić albo zblendować ze śmietanką i mam domowe lody :)
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska