Najbardziej lubimy polskie truskawki, ale nie każdy potrafi odróżnić rodzime owoce od sprowadzanych. Polska truskawka intensywnie pachnie, jej szypułka jest świeża, soczyście zielona, sztywna i delikatnie odstaje od owocu. Truskawki importowane są podłużne i jaśniejsze przy szypułce. Sama szypułka nie jest świeża i sztywna, nie odstaje już od owocu. Szypułki truskawek marokańskich są nieproporcjonalnie duże i długie.
Jakie właściwości mają truskawki?
Spożycie truskawek w sezonie deklaruje 98 proc. Polaków. To dobre dla naszego zdrowia.
- Truskawki to bogactwo składników odżywczych – informuje Małgorzata Mękus z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej. - Znajdziemy w nich cenne witaminy i minerały. Truskawki są lepszym źródłem witaminy C niż cytrusy – 100 g dojrzałych truskawek dostarcza ok. 70 mg tej witaminy! Warto też zaznaczyć, że dojrzałe owoce zawierają nawet 20 proc. więcej witaminy C niż owoce dojrzewające, zatem truskawki warto jeść w pełni dojrzałe.
W truskawkach znajdziemy także witaminy z grupy B (B1, B2, B6, PP) oraz witaminę A. Truskawki stanowią cenne źródło żelaza chroniącego przed anemią. Zawierają też wapń i fosfor wzmacniający kości, potas obniżający ciśnienie krwi, magnez kojący nerwy, a także mangan poprawiający pamięć.
NCEŻ podaje, że truskawki, podobnie jak czosnek czy cebula, zawierają fitoncydy: - Są to związki o silnych właściwościach bakteriobójczych, dzięki czemu sprzyjają leczeniu stanów zapalnych. Wpływają korzystnie na układ krążenia, więc może nieprzypadkowo swoim kształtem przypominają serce.
Badania naukowe potwierdziły, że truskawki mają właściwości obniżające poziom „złego” cholesterolu LDL i triglicerydów. - Truskawki mają fantastyczne właściwości wspomagające odchudzanie – zawierają w swoim składzie pektyny (rozpuszczalna frakcja błonnika), które ułatwiają pracę jelit. Ponadto truskawki działają oczyszczająco i moczopędnie (w 90 proc. składają się z wody). Dodatkowym atutem jest niska kaloryczność – stugramowa porcja to tylko ok. 30 kcal oraz niski indeks glikemiczny – zachwala Małgorzata Mękus.
Źródło: Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej
