Wieprzowina jest OK! Polski schabowy na szklanym ekranie [wideo]

Redakcja
Dariusz Bloch
Obalono mity o wieprzowinie i smacznie promowano program, którego premiera odbędzie się w pierwszy dzień świąt, na antenie TVP3 Bydgoszcz.

 

- Mitów na temat wieprzowiny jest dużo - mówił prof. dr hab. Andrzej Pisula (SGGW) podczas konferencji prasowej związanej z premierą programu „Wieprza pieprzem”.  Zdaniem profesora, nieprawdą jest, że mięso czerwone jest niezdrowe. - Dotarłem do raportów Światowej Organizacji Zdrowia i wiem, że zostały one źle zinterpretowane! - wyjaśniał. - Jedzenie w nadmiarze może szkodzić. 

 

Dodał, że ok. 500 g tygodniowo nie zaszkodzi. Wie, że niektórzy konsumenci wykluczają mięso z diety. - Czy my mamy przewód pokarmowy przeżuwaczy? - zapytał i sam sobie odpowiedział: - Nie!  

 

Zwrócił uwagę na różnicę pomiędzy mięsem kulinarnym a przerobowym. - To pierwsze ma niewiele tłuszczu - mówił. - Wieprzowina potrafi się obronić, ale warto ją promować - stwierdził Janusz Rodziewicz, prezes Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP. Dodał, że produkcja wieprzowiny w Polsce przeżywa trudny okres - ze względu na utrzymujące się rosyjskie embargo, zagrożenie związane z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń. Dlatego tym bardziej warto promować polską wieprzowinę, by jej produkcja  była opłacalna dla naszych rolników. 

Niestety, w ostatnich latach pogłowie świń w Polsce drastycznie zmalało i nie jesteśmy w stanie zaspokoić nawet krajowego popytu. Teraz więcej tego mięsa importujemy, niż eksportujemy. - Warto odbudować polski rynek wieprzowiny - stwierdził Jan K. Ardanowski, wiceprzewodniczący sejmowej Komisji Rolnictwa. Zwrócił uwagę, że ostatnio nasz krajowy produkt często przegrywał z tańszym, duńskim mięsem, choć to polska wieprzowina zdobywa zachodnie rynki, tam doceniają jej jakość. Dlatego trzeba wypromować polski schabowy także w Polsce. 

 

I właśnie schabowy będzie „bohaterem” pierwszego odcinka programu „Wieprza pieprzem”. - O mięsie można mówić jak o poezji - zauważyła Anna Raczyńska, dyrektor TVP3 Bydgoszcz. - Jest szansa na zrealizowanie poematu - żartował Rodziewicz. 

 

Nie będzie to program kulinarny, jakich wiele. Ma także edukować. Znajdą się w nim informacje m.in. o tym, czym jest wieprzowina, jakie ma wartości odżywcze, będzie nawet o ekonomii w kuchni. Nie zabraknie przepisów serwowanych telewidzom przez Agatę Jędraszczak (blogerkę kulinarną), Bartłomieja Witkowskiego (kucharza) i Iwonę Komisarek (dziennikarkę TVP3 Bydgoszcz). 

 

Program sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego składa się z 10 odcinków. Premiera - w pierwszy dzień Bożego Narodzenia, kolejne co sobotę, o godz. 19. 

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie