Sezon grillowy zrobił swoje. Początek maja przyniósł wzrost cen większości głównych producentów wieprzowiny w UE. Mowa o Danii, Niemczech, we Francji, Włoszech, w Holandii, Polsce, Hiszpanii.
Kwiecień? Średnia unijna cena wieprzowiny wyniosła 127,7 euro/100 kg. Była więc o 0,2% wyższa niż w marcu. W porównaniu z reprezentatywną ceną sprzed roku, spadła jednak o 11,4%.
Jak dowiadujemy się z raportu FAMMU/FAPA, średnia cena wieprzowiny dla Unii była w kwietniu 2016 najniższa od 2003 dla tego miesiąca. Wówczas było to 123,97 euro za 100 kg.
Reprezentatywne ceny wieprzowiny podskoczyły w piętnastu unijnych krajach, spadły w trzynastu pozostałych państwach Wspólnoty.
Największe miesięczne tempo spadku? Fachowcy odnotowali je w Grecji (-4,4%), Polsce (- 2,6%) oraz na Malcie (-1,9%).
Wróćmy na nasz rynek. Kwietniowa średnia cena wieprzowiny w kształtowała się na poziomie 127,53 euro/100 kg. To wynik niższy o 13% niż w kwietniu 2015. Z raportu wynika, że polska cena była nieznacznie niższa od średniej ceny reprezentacyjnej dla Unii Europejskiej.