Wprowadza w błąd - drobiarze o raporcie NIK dotyczącym antybiotyków

opr. ES
pixabay.com
Przeredagowanie raportu dot. stosowania antybiotyków w produkcji zwierzęcej w Lubuskim. O to prosi, prezesa NIK, Krajowa Rada Drobiarstwa.

Niedawny komunikat głosi, iż wzrosła ilość atybiotyków stosowanych w hodowlach. A to zaś może odbić się na zdrowiu konsumentów. W piśmie do Krzysztofa Kwiatkowskiego - prezesa Najwyższej Izby Kontroli, drobiarze krytykują ów raport. Według nich, może on wprowadzać w błąd i jest tendencyjny.

Przypominamy:**NIK - Zwierzęta nafaszerowane antybiotykami. Czy takie mięso jest bezpieczne?**

„Wykazany na poziomie 80% odsetek producentów, u których zastosowano antybiotyki, nie oznacza, jak podano w informacji NIK, że około 8 na 10 sztuk drobiu przechodziło antybiotykoterapię. Dane pochodzą bowiem z okresu dwóch lat i dotyczą hodowców oraz producentów drobiu, posiadających często wiele kurników, spośród których jedynie w przypadku pojedynczych obiektów mogło być podjęte jednorazowe leczenie", wskazuje KRD.

Drobiarze podkreślają, iż należy pilnie przeredagować komunikat.

- Dopiero po wnikliwej lekturze pełnego opracowania, a nie uproszczonych tez, zawartych w komunikacie prasowym dotyczącym raportu, można dostrzec, że kontrola NIK nie wykazała nieprawidłowości w zakresie nadzoru nad bezpieczeństwem żywności. Gdyby taki fakt miał miejsce, to wyniki próbek pobieranych w ramach przeprowadzonego monitoringu wykazywałyby znaczne przekroczenia pozostałości antybiotyków w mięsie, a tego przecież kontrola NIK nie stwierdziła – podkreśla Łukasz Dominiak, dyrektor generalny KRD-IG.

Tutaj:**NIK ma obawy, a zwierzęta czasami trzeba leczyć. Na zapas antybiotyków stosować nie można**

KRD wskazuje też, że Polska wcale nie plasuje się na drugim miejscu w Europie pod względem ilości antybiotyków stosowanych w hodowli zwierząt. Przytacza przykłady z 2014 roku - szóste miejsce oraz 2015 - siódme.

Argument, że w ciągu pięciu lat (2011-2015) w Polsce sprzedaż antybiotyków weterynaryjnych wzrosła o 23% nie świadczy o zwiększeniu ich stosowania w chowie drobiu, gdyż w tym samym okresie, nastąpił dynamiczny wzrost produkcji mięsa drobiowego w kraju, który wyniósł blisko 55% - czytamy.

Źródło: KRD

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie