Wyborna lekcja w Grucznie

Agnieszka Romanowicz
Podczas Festiwalu Smaku wystawia się wielu lokalnych wędliniarzy. Dziesięciu z nich nauczy się, co zrobić, żeby ich produkty były jeszcze lepsze.
Podczas Festiwalu Smaku wystawia się wielu lokalnych wędliniarzy. Dziesięciu z nich nauczy się, co zrobić, żeby ich produkty były jeszcze lepsze. Fot. Andrzej Bartniak
Stanisław Mądry, najlepszy masarz w kraju, podpowie lokalnym wytwórcom, jak robić wędliny, żeby zjadać się nimi chciała cała Polska.

Z pewnością dziesięciu masarzom z regionu, którzy wezmą udział w sobotnich warsztatach wędliniarskich w Grucznie, marzy się sukces, jaki odniósł Stanisław Mądry z Nowej Wsi Szlacheckiej. Jest on dwukrotnym laureatem "Perły" Targów Pol-agra. W 2003 roku - za kiełbasę lisiecką, a w 2006 roku - za polędwicę w ziołach.

Wybitni nauczyciele

W 2005 roku kiełbasa lisiecka Mądrego trafiła na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Sobotni kurs wędliniarski rozpocznie się o godz. 12 w Starym Młynie. Poza Stanisławem Mądrym, wezmą w nim udział: Zbigniew Kmieć - badacz tradycyjnych smaków, współpracownik kulinarnej rodziny Kuroniów oraz Eugeniusz Mientkiewicz - znawca jedzenia, menedżer Roberta Makłowicza. Zajęcia praktyczne poprowadzi Adam Żemojtel - mistrz kucharski, masarz.

To będzie cykl

- Cieszę się, że nasi wytwórcy będą mieli okazję uczyć się od mistrzów. To obiecujące, że "pierwszy garnitur" szkolących trafia się nam już na inauguracyjnym spotkaniu z cyklu "Tajniki wybornych produktów" - nie ukrywa Jarosław Pająkowski z Towarzystwa Miłośników Doliny Dolnej Wisły, organizatora warsztatów.

Wrócą jarmarki

W maju i w czerwcu odbędą się też w Grucznie szkolenia dotyczące produkcji serów i nalewek. Niewykluczone, że połączone zostaną z jednodniowym jarmarkiem, otwartym dla wszystkich.
- Takie jarmarki odbywały się dawniej przy Starym Młynie w połowie czerwca i października. Chcielibyśmy wrócić do tej tradycji - zapowiada Pająkowski.
Na gości czekać będzie dobre piwo i chleb z chlebowego pieca.
Warto dodać, że szkolenia będą dwudniowe. Sobotnie zakończą się pokazową kolacją. Niedzielne natomiast - minikiermaszem i otwartymi degustacjami.

Posmakujemy

Uczestnicy warsztatów nie płacą za nie. Mało tego, mogą liczyć na wsparcie mistrzów także na etapie produkcji. - Dlatego liczba kursantów musi być ograniczona. Maksymalnie może być ich 12, żebyśmy potem byli w stanie dalej ich prowadzić - tłumaczy Pająkowski.
Czytelnikom, ciekawym smaku wybornej wędliny dodajmy, że efekty szkolenia będą "do posmakowania" w sierpniu, podczas Festiwalu Smaku, w którym kursanci zapowiadają udział.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3