Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wygrać z przeziębieniem

Anna Kaczanowska, specjalista dietetyk
W kuchni w tym czasie nie może zabraknąć czosnku, cebuli i chrzanu!
W kuchni w tym czasie nie może zabraknąć czosnku, cebuli i chrzanu! www.sxc.hu
Zima dobiega końca, wiosna jest już tuż-tuż, lecz kolejki do lekarzy są nadal bardzo długie. Kichamy, psikamy, zatoki mamy zatkane do granic możliwości, uporczywy kaszel i cieknący nos męczą jeszcze wielu z nas.

Na szczęście pogoda zaczyna sprzyjać spacerom, rowerowym wycieczkom. Lecz nie dajmy się zwieść - z wiosennym płaszczykiem i lekkim sweterkiem lepiej jeszcze poczekać. Pamiętajmy - zima jeszcze trwa, dlatego pierwsza zasada, jak uniknąć przeziębienia, to odpowiedni ubiór.

Najlepiej ubrać się "na cebulkę". Nie chowajmy na dno szafy czapek i szalików - mogą nas uchronić przed bolesną infekcją. Końcówka zimy i wczesna wiosna to idealny czas dla drobnoustrojów chorobotwórczych, które w niezwykłym tempie rozprzestrzeniają się w środowisku, zakażając kolejnych ludzi. Nasz organizm jest często mocno osłabiony po długich, zimowych miesiącach.

Dodatkowo zbliżająca się wiosna wielu z nas mobilizuje do zrzucenia zbędnych kilogramów nagromadzonych podczas zimy i zaczyna stosować restrykcyjne diety cud. Takie diety mogą bardzo szybko obniżyć i tak już nadszarpniętą przez zimę odporność naszego ustroju. Dlatego ważne jest wzmocnienie odporności organizmu przez zdrową, bogatą w witaminy i przeciwutleniacze, dietę.

Codziennie objadajmy się wręcz warzywami i owocami we wszelkiej postaci. Z cytrusów wyciskamy świeży i obfitujący w witaminę C sok, który idealnie pasuje do kanapki z twarogową pastą i siekanym szczypiorem. Do pracy przygotowujemy sobie smaczną sałatkę z roszponki, pomidora i papryki, dorzucamy do tego garść pestek dyni i świeżej rzeżuchy. Na obiad podajemy mięso z sosem chrzanowym i warzywami gotowanymi na parze, a do po południowej kawy zamiast kawałka ciasta robimy sałatkę owocową lub koktajl mleczno-owocowy. Kolacja może upłynąć pod znakiem ryby, która dostarcza porcji kwasów omega-3 - one znacznie wzmocnią odporność, a także poprawią kondycję serca i skóry.

W kuchni w tym czasie nie może zabraknąć czosnku, cebuli i chrzanu! Czosnek wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne i przeciwzapalne, a także podnosi naszą naturalną odporność, ponieważ pobudza organizm do produkcji przeciwciał. Cebula wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne, przez co utrudnia rozwój choroby. Syrop z cebuli ułatwi odkrztuszanie wydzieliny i uchroni przed niekontrolowanym rozwojem drobnoustrojów.

Oto przepis na domowy syrop (miodek cebulowy): 1 średnia cebula i 10 dag miodu. Utartą cebulę mieszamy z miodem, podgrzewamy do wrzenia. Stosujemy 1 łyżkę co 3 godz. Łyżeczka lub dwie świeżego, startego chrzanu dodana jako przyprawa, pomoże w infekcji górnych dróg oddechowych. Związki siarkowe zawarte w chrzanie działają przeciwbakteryjnie i wykrztuśnie. Uwaga - chrzanu nie można stosować u dzieci poniżej 5. roku życia.

Czytaj e-wydanie »

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska