Organizatorzy, czyli PUK zadbało o więcej atrakcji, każdy znajdzie coś dla siebie ciekawego.
- Chcemy promować Nowe Centrum Lipna, nie zapominając o targowisku - wyjaśnia Marcin Kawczyński, prezes PUK. - Będzie to także promocja lokalnych produktów.
Lokalni producenci żywności, piekarze oraz Koła Gospodyń Wiejskich zaprezentują wyjątkowe dania i wypieki kuchni regionalnej. Każdy później będzie mógł wziąć udział w konkursie kulinarnym, gdzie w jury zasiądzie Robert Sowa, a łączna pula nagród to 10 tys. złotych. Nagrody zostaną przyznane w trzech kategoriach.
- Na gości czekać będą również pokazy kulinarne w wykonaniu właśnie Roberta Sowy. Kucharz przygotuje pięć dań z naszych lokalnych produktów, a każda po sto porcji - dodaje prezes PUK. - Każdy z pewnością skosztuje.
Na I Festiwal Smaków zapraszamy 21 i 22 lipca. Pierwszego dnia o 14 będzie prezentacja stoisk, po otwarciu będzie koncert kulinarny Gęś w Trzech Aktach z Antraktem - pokaz kulinarny połączony z degustacją w wykonaniu Mirosławy Wilk. O 18.30 na scenie wystąpi zespół Tulia, o 20.30 - Video.
Drugiego dnia już od godziny 12 rozpoczną się pokazy Roberta Sowy z degustacją potraw. W programie także konkurs kulinarny. Na gości czekać będą warsztaty kulinarne, konkursy i wesołe miasteczko dla dzieci.
W tle dwudniowej imprezy świętować będzie także Przedsiębiorstwo Usług Komunalnych. W tym roku mija 10 lat od działalności Spółki, a od początku prezesem jest Marcin Kawczyński. Na przestrzeni dekady firma bardzo się zmieniła. - Na początku zakres działalności był bardzo mały teraz, jak widać, rozszerzyliśmy działalność nawet o NCL. Zatrudnialiśmy 93 pracowników, obecnie ponad 200 - wymienia prezes PUK. - Udało się też zrobić wiele inwestycji na kilkadziesiąt milionów złotych. Przychody w skali roku sięgały 6,5 mln złotych, obecnie mówi o kwocie 25 mln zł.
Imprezę swoim patronatem objął także „Tygodnik Lipnowski”.