Pani Monika prowadzi gospodarstwo o pow. 45 ha specjalizujące się w produkcji mleka. Ma 44 krowy mleczne, ale bydła jest znacznie więcej – łącznie 110 sztuk.
Zwierzęta utrzymywane są w oborze wolnostanowiskowej (konstrukcja namiotowa, pokryta plandeką, z automatycznymi kurtynami bocznymi).
W gospodarstwie stosowany jest fermentowany wyciąg z ziół, który wspiera układ pokarmowy krów, poza tym zawiera mikroorganizmy probiotyczne.
Pani Monika stara się, by świetna żywność od lokalnych rolników docierała do konsumentów bez pośredników, wspiera krótkie łańcuchy dostaw. Jest liderką i założycielką grupy operacyjnej “Zdrowo Szamam”, jest prezeską Grupy Producentów Rolnych Qjawskie Mleko, członkinią Rady Sołeckiej oraz KGW w Opatowicach. Często wspiera akcje charytatywne, podczas których wystawia swoje produkty.
To też może Cię zainteresować
Od niespełna sześciu lat jest serowarem kujawskim. - Z pasją wytwarzam sery z mleka krowiego w mojej serowarni MONISER, powstałej z zaadaptowanej starej obory – mówi. W jej serowarni powstają sery podpuszczkowe, twarogowe, wędzone oraz dojrzewające.
W gospodarstwie w Plebance jest sklepik przyzagrodowy, ale produkty pani Moniki można kupić także na targach, jarmarkach oraz za pośrednictwem "Wiejskiej e-skrzynki" (wiejskaeskrzynka.pl).
"Ser marynowany dla leniwych", czyli dzieło pani Moniki, został doceniony. Otrzymał tytuł Dziedzictwa Kulinarnego Kujaw i Pomorza.
