Skutki jedzenia cytrusów - takie są ich właściwości
Pomarańcze i mandarynki zdecydowanie warto dodać do swojej diety, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy są najbardziej popularne. Te owoce mają w sobie dużo witamin, a ich regularne spożywanie może wzmocnić naszą odporność.
Dlaczego warto jeść owoce cytrusowe:
są bogate w witaminy,
zawierają dużo magnezu, fosforu i żelaza,
poprawiają odporność na choroby i ogólną kondycję naszego organizmu.
Pomarańcze i mandarynki niewątpliwe kojarzą nam się także ze świętami Bożego Narodzenia. Ich zapach to nieodłączny element tych świąt w wielu polskich domach.
Skąd do nas trafiają te owoce? Pomarańcze najczęściej z Brazylii, która jest światowym potentatem w tej branży, ale także z Argentyny, a wiosną i latem z kilku krajów europejskich, głównie z Hiszpanii.
Oni powinni uważać na cytrusy - z tymi schorzeniami lepiej ich nie jeść
Pomarańcze i mandarynki są niezwykle bogate w witaminy i minerały, ale niestety niektórzy nie powinni ich spożywać. Szczególnie, przy niektórych dolegliwościach i chorobach ich jedzenie nie jest wskazane. Zobacz, kto powinien unikać jedzenia cytrusów. Szczegóły w naszej galerii.
