Spis treści
- Przyjechałem tu z rodziną, żeby sprawdzić ofertę firm skierowaną do producentów trzody chlewnej - powiedział Adam Stym, rolnik z Żelistrzewa (woj. pomorskie), który zajmuje się produkcją wieprzowiny. Chce poprawić dobrostan zwierząt, co może przełożyć się na wyższe dopłaty.
Od genetyki po konserwację pasz
Na wystawie można było zobaczyć bogatą ofertę wszystkiego, co niezbędne w chowie i hodowli zwierząt - od genetyki, poprzez pasze i systemy ich zadawania, leki i preparaty weterynaryjne, roboty udojowe, wyposażenie budynków inwentarskich, a także maszyny do zbioru i konserwacji pasz.
Mariusz Jabłoński, prezes zarządu DLG AgroFood - spółki, która jest organizatorem targów FERMA stwierdził, że w wydarzeniu wzięło udział ok. 140 wystawców z różnych części świata. Niezwykle istotnym elementem tego wydarzenia była konferencja naukowo-techniczna.
Szczyt biogazu i dyskusje o zmianach zachodzących w gospodarstwach
Duże zainteresowanie podczas tego wydarzenia wzbudził II Szczyt Biogazu i Biometanu, który organizatorzy przygotowali wspólnie z Unią Producentów i Pracodawców Przemysłu Biogazowego i Biometanowego.
Była mowa o wielu problemach rolników zajmujących się produkcją zwierzęcą, nawet o atakach ze strony pseudoekologów i o tym jak się przed nimi bronić.
Producentów mleka zainteresowała dyskusja dotycząca m.in. zmian zachodzących w gospodarstwach mlecznych. - Stare, uwięziowe obory nie gwarantują dobrostanu zwierząt - stwierdził Martin Ziaja z Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka. - Za dobrostan w nowoczesnej oborze krowy odpłacą się, bo dadzą więcej mleka, które konsumenci chętniej kupią.
Nie zabrakło informacji o niskoemisyjnym żywieniu przeżuwaczy.
Producenci żywności chcą spełnić oczekiwania konsumentów
Z kolei dr Agnieszka Nowosielska (PFHBiPM) mówiła o mleku A2A2, które jest lepiej przyswajalne niż mleko konwencjonalne (do tego tematu wrócimy w marcowym magazynie Strefa Agro).
To też może Cię zainteresować
O wymaganiach konsumentów mówiono nie tylko podczas panelu adresowanego do producentów mleka, ale i podczas tego, który był adresowany do producentów wieprzowiny.
Zaś Politechnika Bydgoska przygotowała bardzo ciekawy dwudniowy cykl prelekcji pod hasłem „Nauka z regionu”.
