Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zakończyły się bydgoskie targi FERMA. Stały się miejscem gorących dyskusji o rolnictwie

Lucyna Talaśka-Klich
Lucyna Talaśka-Klich
To największe w Polsce specjalistyczne targi dot. produkcji zwierzęcej
To największe w Polsce specjalistyczne targi dot. produkcji zwierzęcej Lucyna Talaśka-Klich
23 – 25 lutego, w bydgoskiej Hali BCTW, odbyły się specjalistyczne targi FERMA dotyczące chowu i hodowli bydła, świń oraz drobiu.

Spis treści

- Przyjechałem tu z rodziną, żeby sprawdzić ofertę firm skierowaną do producentów trzody chlewnej - powiedział Adam Stym, rolnik z Żelistrzewa (woj. pomorskie), który zajmuje się produkcją wieprzowiny. Chce poprawić dobrostan zwierząt, co może przełożyć się na wyższe dopłaty.

Od genetyki po konserwację pasz

Na wystawie można było zobaczyć bogatą ofertę wszystkiego, co niezbędne w chowie i hodowli zwierząt - od genetyki, poprzez pasze i systemy ich zadawania, leki i preparaty weterynaryjne, roboty udojowe, wyposażenie budynków inwentarskich, a także maszyny do zbioru i konserwacji pasz.

Mariusz Jabłoński, prezes zarządu DLG AgroFood - spółki, która jest organizatorem targów FERMA stwierdził, że w wydarzeniu wzięło udział ok. 140 wystawców z różnych części świata. Niezwykle istotnym elementem tego wydarzenia była konferencja naukowo-techniczna.

Szczyt biogazu i dyskusje o zmianach zachodzących w gospodarstwach

Duże zainteresowanie podczas tego wydarzenia wzbudził II Szczyt Biogazu i Biometanu, który organizatorzy przygotowali wspólnie z Unią Producentów i Pracodawców Przemysłu Biogazowego i Biometanowego.

Była mowa o wielu problemach rolników zajmujących się produkcją zwierzęcą, nawet o atakach ze strony pseudoekologów i o tym jak się przed nimi bronić.

Producentów mleka zainteresowała dyskusja dotycząca m.in. zmian zachodzących w gospodarstwach mlecznych. - Stare, uwięziowe obory nie gwarantują dobrostanu zwierząt - stwierdził Martin Ziaja z Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka. - Za dobrostan w nowoczesnej oborze krowy odpłacą się, bo dadzą więcej mleka, które konsumenci chętniej kupią.
Nie zabrakło informacji o niskoemisyjnym żywieniu przeżuwaczy.

Producenci żywności chcą spełnić oczekiwania konsumentów

Z kolei dr Agnieszka Nowosielska (PFHBiPM) mówiła o mleku A2A2, które jest lepiej przyswajalne niż mleko konwencjonalne (do tego tematu wrócimy w marcowym magazynie Strefa Agro).

To też może Cię zainteresować

O wymaganiach konsumentów mówiono nie tylko podczas panelu adresowanego do producentów mleka, ale i podczas tego, który był adresowany do producentów wieprzowiny.

Zaś Politechnika Bydgoska przygotowała bardzo ciekawy dwudniowy cykl prelekcji pod hasłem „Nauka z regionu”.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska